Na salátech je skvělé, že v nich můžete zkombinovat ovoce i zeleninu a třeba ořechy a vykouzlit luxusní salát, který vám poslouží jako lehká letní večeře. Nebo si ho dáte jako přílohu ke grilovanému masu? Volba je jen na vás.
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:
- 2 jablka
- 600 g mrkve
- 1 kedlubna
- 6 sušených švestek
- 3 hrsti nahrubo mletých vlašských ořechů (několik si nechte vcelku na ozdobu)
Na omáčku:
- 1 bílý jogurt
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup:
- Mrkev, jablka se slupkou a kedluben nahrubo nastrouháme, švestky nakrájíme a smícháme dohromady s ovocem.
- Uvedené ingredience dáme do misek, přidáme ořechy a lehce promícháme. Připravíme si omáčku smícháním jogurtu a citronové šťávy a salát jí přelijeme a ozdobíme půlkami ořechů.
Věděli jste, že?
Vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem několika důležitých živin, včetně omega-3 mastných kyselin, mědi, manganu a dalších minerálních látek. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny, bílkovin a antioxidantů. Studie naznačují, že konzumace vlašských ořechů může přispět ke snížení rizika srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu a některých typů rakoviny.
Kedlubny jsou dobrým zdrojem vlákniny, vitaminu C, vitaminu B6, fosforu, draslíku a mědi. Jsou také zdrojem antioxidantů. Má nízký glykemický index a může pomáhat stabilizovat hladinu cukru v krvi.
Sušené švestky jsou skvělým zdrojem vlákniny, která pomáhá zlepšit trávení a udržet pocit sytosti po delší dobu. Obsahují také řadu vitaminů a minerálních látek, včetně vitaminů A a K, draslíku a hořčíku. Antioxidanty obsažené v sušených švestkách pomáhají snižovat záněty a oxidační stres, které jsou spojeny s řadou chronických onemocnění.