Dobroučký salátek – recept

Na salátech je skvělé, že v nich můžete zkombinovat ovoce i zeleninu a třeba ořechy a vykouzlit luxusní salát, který vám poslouží jako lehká letní večeře. Nebo si ho dáte jako přílohu ke grilovanému masu? Volba je jen na vás.

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 2 jablka
  • 600 g mrkve
  • 1 kedlubna
  • 6 sušených švestek
  • 3 hrsti nahrubo mletých vlašských ořechů (několik si nechte vcelku na ozdobu)

Na omáčku:

  • 1 bílý jogurt
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup:

  1. Mrkev, jablka se slupkou a kedluben nahrubo nastrouháme, švestky nakrájíme a smícháme dohromady s ovocem.
  2. Uvedené ingredience dáme do misek, přidáme ořechy a lehce promícháme. Připravíme si omáčku smícháním jogurtu a citronové šťávy a salát jí přelijeme a ozdobíme půlkami ořechů.

Věděli jste, že?

Vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem několika důležitých živin, včetně omega-3 mastných kyselin, mědi, manganu a dalších minerálních látek. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny, bílkovin a antioxidantů. Studie naznačují, že konzumace vlašských ořechů může přispět ke snížení rizika srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu a některých typů rakoviny.

Kedlubny jsou dobrým zdrojem vlákniny, vitaminu C, vitaminu B6, fosforu, draslíku a mědi. Jsou také zdrojem antioxidantů. Má nízký glykemický index a může pomáhat stabilizovat hladinu cukru v krvi.

Sušené švestky jsou skvělým zdrojem vlákniny, která pomáhá zlepšit trávení a udržet pocit sytosti po delší dobu. Obsahují také řadu vitaminů a minerálních látek, včetně vitaminů A a K, draslíku a hořčíku. Antioxidanty obsažené v sušených švestkách pomáhají snižovat záněty a oxidační stres, které jsou spojeny s řadou chronických onemocnění.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang