Cukrářské koblihy jsou typem koblih vyráběných smažením kynutého nebo koláčového těsta. Tento typ koblih je obvykle sladší a má jemnější, lehkou strukturu. Často se zdobí sladkou polevou, posypem nebo cukrem. Mezi varianty patří koblihy plněné džemem, čokoládou a slavné bostonské koblihy plněné krémem. Ať už je smažíte doma, nebo si je koupíte v pekárně, cukrářské koblihy uspokojí každého mlsouna.
Ingredience:
- 2/3 hrnku hladké mouky
- 1/3 šálku cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce
- 1/3 hrnku mléka
- 1/3 hrnku rozpuštěného másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- rostlinný olej na smažení
- Volitelně: poleva dle vlastního výběru
Postup:
Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
V samostatné míse vyšlehejte vejce, mléko, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt.
Pomalu přidávejte mokré přísady k suchým a míchejte, aby se spojily.
V hrnci s těžkým dnem nebo ve fritéze rozehřejte asi centimetrovou vrstvu rostlinného oleje.
Pomocí lžíce vhazujte 1-2 polévkové lžíce těsta do horkého oleje a pracujte po dávkách, dokud nebudete mít v hrnci 4-6 koblih.
Koblihy smažte 2-3 minuty z každé strany nebo dozlatova. Vyjměte je z oleje a položte na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby vychladly.
Volitelně: Jakmile koblihy vychladnou, můžete je namočit do polevy nebo obalit v polevě podle vlastního výběru. Dobrou chuť!