Recept na cuketový koláč zní výborně. Cuketa je skvělá zelenina na pečení, protože jídlu dodá chuť i strukturu. S trochou kreativity lze připravit lahodný koláč, který si všichni zamilují. Jak na to?
Ingredience:
- 2 středně velké cukety nakrájené na kolečka
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička česnekového prášku
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1 devítipalcová koláčová kůrka, koupená v obchodě nebo doma vyrobená
- 1/2 šálku sýra ricotta
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
- 2 velká vejce
- 1/4 šálku nasekaných čerstvých bylinek, například pažitky, tymiánu a petrželky
- 2 lžíce nasekaného čerstvého oregana
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 šálku husté smetany
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Vložte plátky cukety do velké mísy a promíchejte je s olivovým olejem, česnekovým práškem, solí a pepřem. Koláčovou formu vložte do koláčového talíře a dno propíchejte vidličkou.
Na dno krusty rozetřete sýr ricotta. Na ricottu naaranžujte plátky cukety v jedné vrstvě. V samostatné misce smíchejte parmazán, vejce, bylinky, oregano a muškátový oříšek. Směs nalijte na cukety a rovnoměrně ji rozetřete. Povrch pokapejte smetanou.
Pečte 40 až 45 minut, nebo dokud není povrch zlatohnědý a náplň ztuhlá.
Před podáváním nechte alespoň 10 minut vychladnout.