Ať už milovník masitého jídla, vegan, vegetarián, maminka nebo student – každý občas zapřemýšlí nad tím, co bude k večeři. Někdo v kuchyni rád tráví čas a jiný se naopak snaží mít vařečku v ruce co nejméně. Všem se čas od času hodí tipy na to, co udělat k večeři. Recepty, které nezaberou mnoho času, a přesto jsou chutné a výživné, se stávají čím dál více populární. Co uvařit k večeři?
Tipy na rychlou večeři
Vysokoškoláci, lidé vytížení prací nebo ti, kdo si s plotnou zkrátka nerozumějí, jistě ocení tipy na rychlou večeři. Důležité je nezapomenout na to, aby dobrá večeře měla něco do sebe i po výživové stránce. A pokud se k tomu zvládnou spotřebovat i zbytky z lednice?
Znamená to večeři na jedničku. Záleží jen na vás, vašich dovednostech a fantazii. Někdo dává přednost masitým pokrmům, jiní zase preferují sladké večeře, jako je třeba rýžový nákyp. Velké popularitě se těší také minutky z kuřecího masa nebo malé brambory pečené v troubě.
TIP: V případě, že není čas na uvaření ani rychlé večeře, nabízí se možnost využití Sushitime s dovozem až domů. Jen pár minut pak zabere příprava domácí ředkvičkové pomazánky, která je zdravá a velice chutná. Velmi oblíbenými jsou i recepty na krevety, kterých je rozmanité množství. Odpadne tak starost, co na večeři.
Tipy na rychlou večeři pro celou rodinu jsou následující:
Špagety s tomatovou omáčkou
Klasická rodinná večeře. Špagety s kečupem všichni znají, jejich výživová hodnota je ovšem nulová. Co zkusit nutričně výživnější alternativu? Stačí vyměnit kečup za rajčata a přidat pár zdravých ingrediencí. Cuketa působí jako antioxidant a oříšky pozvednou chuť z klasiky na luxus. Dilema, co dnes k večeři, je vyřešeno. Alternativou mohou být plněné papriky v rajčatové omáčce s těstovinami.
Ingredience:
- Špagety
- Rajčata v konzervě
- Čerstvá cherry rajčata
- Červená cibule
- Cuketa
- Vlašské ořechy, sezamová nebo slunečnicová semínka
- Olivový olej
- Sýr
- Sůl, pepř
Postup: Ořechy a semínka opražíme na pánvi, poté rozmixujeme na jemno a dáme do mističky. Nakrájíme červenou cibulku a osmažíme na pánvi spolu s cuketou. Smažíme do té doby, dokud zelenina nezměkne. Přidáme cherry rajčata a rajčata v konzervě a na mírném ohni vaříme zhruba dvě až tři minuty.
Omáčku zahustíme rozmixovanými ořechy a semínky, které jídlu dodají mnoho nutričních hodnot a skvělou chuť. Do pánve přidáme uvařené špagety, promícháme a můžeme servírovat. K těmto špagetám se hodí parmezán, eidam i niva.
TIP na večeři: Uvařit dokonalé špagety není tak jednoduché. Rady k vaření špaget nabízí článek Jak správně uvařit špagety.
Lehká večeře – recept
Říká se, že by se nemělo před spaním příliš jíst, notabene těžká jídla. Naštěstí existuje mnoho variant, kdy lze snadno připravit lehká večeře. Recept na kuřecí tacos by měl být důkazem. Starost, co dnes uvařit, je zažehnána.
Kuřecí tacos
Tato původně mexická pochoutka je jednodušší na přípravu, než se zdá. Základem je pořádná pikantní salsa. K pokrmu se hodí vychlazené pivo. Maso může být i vepřové nebo jej lze nahradit tofu. Lze přidat i sýr nebo jakoukoliv zeleninu, třeba oblíbené fazole. Při výměně kukuřičných tortill za plátky ledového salátu vznikne zdravější verze a tudíž lehká večeře. Recept:
Ingredience:
- Kukuřičné tortilly
- Kuřecí maso
- Červená cibule
- Rajčatová omáčka
- Rajčata
- Zakysaná smetana
- Avokádo
- Sůl, pepř, chilli
Postup: Kuřecí maso uvaříme ve vodě a natrháme na kousky. Poté ho dáme na pánev na rozpálený olej a zalijeme trochou rajčatové omáčky. Přidáme koření, zejména pak chilli. Promícháme a vložíme do kukuřičné tortilly. Přidáme na kostičky nakrájená rajčata a avokádo. Ozdobíme kousky červené cibule a troškou zakysané smetany. Podáváme s rozkrojeným citronem na talířku.
TIP: Na tacos můžete použít i domácí kukuřičné placky.
Slavnostní večeře
Palačinky většinou nebývají považovány za slavnostní večeři, ovšem recept na banánové pancakes dává za pravdu. Stačí výsledek vylepšit šlehačkou, posypat nasekanými oříšky, polít karamelem nebo čokoládou, dozdobit lesními plody a různě ozvláštnit. Slavnostní večeře v podobě palačinek zkrátka nadchne.
Banánové palačinky
Teplé banánové palačinky jsou v mžiku hotové. Recept je tak rychlý, že se stihne připravit i ráno k snídani před odchodem do školy či do práce. A pokud se z receptu vynechá javorový sirup, skvělá zdravá snídaně je na světě!
Na samotné palačinky jsou potřeba jen dvě ingredience. Receptů na fantastické palačinky je celá řada. Existují slané, zapečené nebo zdravé ovesné – stačí si jen vybrat.
Ingredience:
- Banán – 2 kusy
- Vejce – 4 kusy
- Kokosový olej (nebo jiný)
- Javorový sirup
- Případně další ovoce
Postup: Banány rozmačkáme a smícháme s vejci v jemnou kaši. Pokud dáme méně vajec, palačinky budou více připomínat lívanečky. Na trošce oleje pečeme dozlatova. Ozdobíme kousky banánu, případně dalším ovocem. Přelijeme javorovým sirupem a podáváme.
TIP na večeři: Komu se palačinky přejí, může vyzkoušet recepty na lívanečky. Recept na lívance jako od babičky jsou k nalezení i na e-shopu Tescoma.
Rychlá zdravá večeře
Ryby jsou obecně považovány za zdravou stravu. Rychlá zdravá večeře s lososem a bramborami tudíž nemusí vůbec znít špatně. Ačkoli je losos spíše tučnější, tuky z této ryby jsou zdravé a žádoucí.
Losos a brambory v troubě
Tento recept je nenáročný na přípravu a přesto si pochutnají i labužníci. Potřeba je k němu hlavně trouba. K lososu z trouby se hodí i čerstvý salát nebo zelenina na másle. Pokrm lze servírovat se skleničkou růžového vína.
Ingredience:
- Losos
- Citron
- Brambory menší
- Petrželka
- Máslo
- Sůl, pepř
Postup: Brambory uvaříme ve slupce, propícháme vidličkou a dáme do zapékací misky. Pečeme v předehřáté troubě na 220°C zhruba 15 minut. Lososa dáme do další zapékací misky, pokapeme citronovou šťávou a přidáme do trouby.
Lososa pečeme přibližně dalších 15 minut spolu s bramborami. Pět minut před vytáhnutím z trouby položíme na lososa i na brambory plátek másla. Brambory po vytáhnutí z trouby posypeme nasekanými bylinkami a rychlou zdravou večeři podáváme.
TIP: Místo lososa si můžete upéct třeba tilápii.
A jak dlouho se vaří brambory ve slupce? Záleží na varném typu brambor a jejich vyzrálosti, obvykle se však jedná o 15 až 35 minut. Z brambor vařených ve slupce se připravují například bramborové placky s uzeným nebo pečené brambory ve slupce s česnekem.
Rychlá teplá večeře
Občas se stane, že v lednici zbývá zelenina, kterou se zdá, že není kam dát. V tomto případě je čas na rychlou teplou večeři v podobě nudlí à la co dům dal. Pravá asijská jídla jsou často velmi barevná – kuchaři používají mnoho čerstvé zeleniny a bylinek. Proto je při přípravě jídla třeba dbát na to, aby se zelenina nepřevařila a zůstala čerstvá a křupavá.
Nudle à la co dům dal
Ingredience:
- Zelenina – paprika, mrkev, cuketa, houby, červené zelí
- Bylinky – bazalka, petrželka, rozmarýn
- Kuře – není nutné
- Nudle
- Sojová omáčka
- Sezamová semínka
- Česnek
- Sůl, pepř, chilli paprička
Postup: Zeleninu nakrájíme a velmi krátce osmahneme na pánvi s troškou olivového oleje, nasekaným česnekem, sojovou omáčkou a sezamovými semínky. Zelenina musí zůstat křupavá.
V hrnci uvaříme nudle, přidáme do pánve a zamícháme. Nakonec přidáme nasekanou chilli papričku a bylinky. Můžeme zůstat u vegetariánské verze, lze přidat i opečené kuřecí kousky nebo jiné maso. Rychlá teplá večeře snese obojí.
TIP na večeři: Přebytek cuket lze další den využít při přípravě nejlepšího cuketového tataráku, který zasytí a nabyje tělo vitamíny. Zavařené cuketové zelí zase poslouží celou zimu a člověk navíc ušetří čas strávený v kuchyni.
Luxusní večeře – recept
Proč si jednou za čas doma nedopřát luxusní večeři. Recept na výjimečnější pokrmy lze snadno vyhledat na internetu. Zkusit lze například exoticky znějící Bolón de verde. Je to perfektní nápad, co dnes uvařit. Co to je Bolón de verde a jak jej připravit?
Bolón de verde
Bolón de verde neboli plantainové kuličky pocházejí z Ekvádoru, kde tuto pochoutku jedí k snídani. Plantain je plod banánovníku, který po tepelné úpravě chutná podobně jako brambora a vznikne z něj luxusní večeře. Recept je časově náročnější – musí se počkat, než se plantain upeče. Tato exotika na talíři však nezklame a zaboduje i u dětí.
Ingredience:
- Plantain – 4 kusy
- Niva
- Anglická slanina
- Olej na smažení
- Pálivá omáčka
Postup: Plantainy oloupeme a rozkrájíme na silná kolečka. Vložíme do rozpáleného oleje a na mírném ohni pečeme dozlatova z obou stran. Hotové je ještě za horka rozmačkáme jako šťouchané brambory – pozor na páru. Nakrájíme si anglickou slaninu na menší kousky a ty smícháme s rozmačkanou směsí, dochutíme solí a pepřem.
Utvoříme si pevné kuličky – pokud se směs rozpadá, můžeme si pomoci trochou mléka. Do kuliček vymáčkneme díru, do které dáme nivu, popř. ještě další sýr. Kuličky opět upevníme. Hodíme do rozpáleného oleje a pečeme dozlatova. Podáváme s pálivou omáčkou. K pokrmu se výborně hodí vychlazené pivo.
TIP na večeři: Mimo výše uvedené večeře se nabízí i varianta velmi oblíbeného těstovinového salátu, který lze připravit hned na 5 způsobů.
Tipy na zdravé večeře – veganské alternativy
Odstraňování živočišných produktů z jídelníčku roste na popularitě. Mnoho běžných receptů lze upravit odebráním masité složky. U jiných je třeba nahradit tyto produkty rostlinnými alternativami. Veganské pokrmy jsou často lehké, jednoduché a navíc hrají všemi barvami. Jaké jsou tipy na zdravé večeře bez masa?
Domácí hummus a falafel
Vyzkoušejte třeba recepty z cizrny. Základem hummusu i falafelu je cizrna. Tento recept je vydatný díky falafelovým kuličkám a zároveň dává prostor fantazii, protože jej lze doplnit jakoukoliv zeleninou. Skvělý je například dýňový hummus. Nespotřebovaný hummus se může odložit jako svačina na později.
Ingredience na hummus:
- Cizrna (z konzervy anebo uvařená ze sáčku) – 500 g
- Česnek – 2 stroužky
- Olivový olej
- Citronová šťáva
- Mletý římský kmín
- Sladká paprika
- Sůl a pepř
Postup: Ingredience vložíme do mixéru a mixujeme do té doby, než se vytvoří hladká pasta. Podle potřeby přiléváme olivový olej a dochucujeme. Vzniklou pastu dáme do mističky, zakápneme citronovou šťávou a olejem a servírujeme.
Správný recept obsahuje i tahini (pasta ze sezamových semínek), ovšem hummus se obejde i bez něj. Do hummusu můžeme namáčet falafel a jakoukoliv zeleninu. Ingredience na jeho přípravu lze dle libosti rozšířit, oblíbený je třeba domácí hummus s řepou.
Ingredience na falafel:
- Cizrna (z konzervy anebo ze uvařená ze sáčku) – 2 šálky
- Jarní cibulka
- Petrželka
- Mletý římský kmín
- Sůl a pepř
- Olivový olej
Postup: Jarní cibulku a petrželku nasekáme na jemno. Množství odhadujeme dle oka nebo podle chuti. Cizrnu a ostatní ingredience rozmixujeme na hrubo a utvoříme z nich kuličky. Ty musí být pevné, aby se na pánvi nerozpadly. Na pánvi poté rozpálíme olivový olej a kuličky na nich smažíme ze všech stran dozlatova. Kdo má rád pikantnější chuť, může přidat chilli.
Exotické nápady, co k večeři
Otázka, co si udělat k večeři, nemusí být vždy jednoduchá. Nových tipů příliš nepřibývá a člověk hledá exotické nápady, co k večeři. Lidé volají po netradičních chutích a jedním takovým receptem může být například kokosová kari polévka.
Kokosová kari polévka
Při přípravě této polévky je možné spotřebovat téměř veškerou zeleninu z lednice. Ze zbytků pak může vzniknout lahodná a jednoduchá večeře. Recept je velmi jednoduchý na přípravu a chutná skvěle. Chuť polévky i její výživové hodnoty lze pozvednout použitím miso pasty.
Ingredience:
- Kokosové mléko – 0,5 l
- Česnek – 1 stroužek
- Červená paprika
- Sladká brambora
- Brambora
- Mrkev
- Jarní cibulka
- Kari koření, kajenský pepř
- Sůl, pepř, olivový olej
Postup: Ve větším hrnci si rozehřejeme olej, přidáme nasekaný česnek a kari koření. Nakrájíme zeleninu na kostky, vhodíme do hrnce a zalijeme kokosovým mlékem. Vaříme do té doby, než brambory nezměknou. Podle chuti přidáváme sůl, pepř a další koření. Můžeme zakápnout citronovou šťávou a přidat nasekaný koriandr. Polévku podáváme horkou.
Exotické nápady, co k večeři reprezentuje také italská rajská polévka s rýží a africká arašídová polévka. Strávníci její svěží chuť ocení zejména v horkých letní dnech a lze ji neustále obměňovat tak, aby neomrzela. Může se do ní přidat maso, mořské plody nebo třeba grilovaná zelenina. V zimních měsících je oblíbenější česneková polévka.
Večeře co dům dal
Výhodou takové večeře je, že do ní lze dát vše, co člověk najde doma. Ingredience jsou spíše orientační a fantazii se meze nekladou. Jednoduchá večeře co dům dal může ve výsledku velmi příjemně a nečekaně překvapit.
Veganská poke bowl
Poke bowl nebo Buddha bowl, oba tyto fenomény jsou velmi vyhledávané. Liší se původem, jejich koncept je však stejný. Jedná se o misku plnou barev, chutí a nutričních hodnot. Poke bowl je přímo nabytá zdravými komponenty, takže s touto dobrou večeří už nebude problém ani to, jak zhubnout břicho.
Ingredience:
- Hnědá rýže
- Tofu
- Sladká brambora
- Žampiony
- Mrkev
- Avokádo
- Klíčky
- Špenát
- Sezamová semínka
- Sůl, pepř, sojová omáčka
- Cokoliv dalšího, co přijde pod ruku
Postup: Uvaříme hnědou rýži a dáme na dno misky. Uvařenou sladkou bramboru spolu s avokádem a další syrovou zeleninou nakrájíme na kostky a poskládáme vedle sebe na rýži. Na pánvi osmažíme žampiony a tofu, přidáme sojovou omáčku, sůl, pepř, a sezamová semínka a přidáme do misky. Do misky dáme špenát, klíčky, vše zakápneme citronovou šťávou a servírujeme. Můžeme pokapat chilli majonézou pro výraznější chuť. Večeře co dům dal je na světě.
TIP na večeři: Z rýže je výborná i tzv. kreolská rýže. Jedná se o rychlou, chutnou a hlavně dobrou večeři s krémovou konzistencí. Její příprava je velmi rychlá a v New Orleans je tradičním pokrmem. Za vyzkoušení také stojí dýňové rizoto, které dodá tělu potřebné vitamíny, antioxidanty a minerály.
Zdravá večeře
Již v sekci veganských alternativ je k nalezení mnoho receptů, které spadají i do kategorie zdravých pokrmů. Může se jednat například o rajskou omáčku bez masa, která je jednoduchá na přípravu. Ve veganském pojetí stačí nahradit živočišné máslo rostlinným.
Samozřejmě není ideální ke zdravé večeři dojídat vepřo knedlo zelo od oběda. Na druhou stranu je při udržování zdravého životního stylu nutné myslet i na své chutě a nesnažit se jim vyvarovat.
Proto občas nevadí, pokud si člověk udělá zdravější variantu jindy nezdravého pokrmu. Například recept na zdravou pizzu obsahuje správné výživové hodnoty a zaručuje i skvělou chuť.
Zdravá strava je důležitou částí pro šťastný a produktivní život, proto je třeba na ni dbát. Existují i různé mobilní aplikace na hubnutí, základem je ovšem zdravá a pestrá strava.
Kuskus s krůtím masem
Krůtí maso je velmi dietní, ovšem patří mezi sušší druhy masa. Se šťavnatými zelenými fazolkami tak tvoří perfektní kombinaci. Sušená rajčata a rukola dodají výraznější chuť.
Zdravá večeře kuskus s krůtím masem výborně chutná s okurkovou limonádou. I recept na smoothie lze upravit tak, aby obsahoval tuto super zeleninu.
Ingredience:
- Kuskus
- Krůtí prso
- Zelené fazolky
- Sušená rajčata
- Rukola
- Cuketa
- Sůl, pepř
Postup: Krůtí prso nakrájené na kousky osmažíme na olivovém oleji. Lze jej „osmažit“ v pánvi i na vodě. Fazolky uvaříme do měkka a smícháme s uvařeným kuskusem. Přidáme koření a na jemno nasekaný česnek, zakápneme citronovou šťávou. Přidáme sušená rajčata, rukolu, uvařenou cuketu nakrájenou na kousky a krůtí maso.
TIP na večeři: Večeři lze místo kuskusu podávat i s kroupami, které jsou bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Když se kroupy správné uvaří, jedná se navíc o velice chutnou surovinu.
Večeře pro dva – recept
Romantický večer ve dvou lze ozvláštnit nepříliš tradičními pochutinami, jako jsou například krevety. Mořské plody si získávají stále více příznivců a tudíž už nebývá složité přichystat si je doma coby večeři pro dva. Recept na krevetový bulgur viz níže.
Krevetový bulgur
Při otázce jak rychle zhubnout je dobré vsadit na mořské plody. Ty jsou známé svou výbornou chutí a jsou vhodné i jako dietní jídlo. Krevety totiž neobsahují téměř žádný tuk. Jsou naopak bohatým zdrojem proteinu a omega-3 mastných kyselin. V kombinaci s čerstvou zeleninou velmi vyniknou. Tento pokrm chutná ještě lépe jako studená večeře.
Ingredience:
- Bulgur
- Okurka
- Cherry rajčata
- Citrony
- Jarní cibulka
- Máta, koriandr
- Koktejlové krevety
- Česnek
- Sůl, pepř, olivový olej
- Omáčka Sriracha (lze i jiná pálivá omáčka)
Postup: Bulgur uvaříme ve vodě na mírném plameni do měkka. Necháme vychladnout a přimícháme do něj nadrobno nakrájenou zeleninu a bylinky. Na pánvi si na oleji osmažíme krevety s nasekaným česnekem a zamícháme do bulguru. Opět lze smažit i na vodě.
Vymačkáme si citronovou šťávu z jednoho a více citronu a směs jí zalijeme. Dochutíme kořením, olejem a Srirachou. Necháme odstát v lednici a podávám jako večeři pro dva.
TIP na večeři: Bulgur se skvěle hodí do receptu na zapečené lilky. Lilek obsahuje velké množství vitamínů B, je zdrojem železa a draslíku a jeho kalorické hodnoty jsou nízké. Bulgur taky výtečně chutná s cuketovým gulášem.
Rychlá večeře pro děti
Děti mohou být někdy vybíravé nebo jim dospělácká jídla zkrátka nechutnají. V takových případech nastává otázka – co k večeři pro děti? Naštěstí existují recepty nenáročné na přípravu, které ratolesti zároveň osloví.
Mezi jídla, která malé potomky určitě nezklamou, patří slaný francouzský toast se sýrem a šunkou. K tomu stačí připravit pár kousků zeleniny a rychlá večeře pro děti je v mžiku na světě.
Domácí chicken burger
V dnešní době jsou fastfoody u dětí velmi populární. Doma jim lze ovšem připravit mnohem zdravější a chutnější alternativy. S přípravou tohoto jednoduché večeře – kuřecího burgeru mohou děti i pomáhat. Domácí burger je hitem.
Ingredience:
- Kuřecí prso
- Houska „kaiserka“
- Kukuřičné lupínky
- Vejce
- Mouka
- Ledový salát, popř. další zelenina
- Sýr chedar plátkový
- Hořčice
- Med
- Sůl, pepř, olivový olej
Postup: Kuřecí prso obalíme jako řízek, ovšem místo strouhanky použijeme rozdrcené kukuřičné lupínky, díky kterým bude kuřecí strips v burgeru křupavější. Obalené kuřecí prso osmažíme, stáhneme plamen a na maso položíme plátek sýra. Přikryjeme pokličkou a počkáme, než se sýr roztaví.
Mezitím můžeme připravit omáčku. Smícháme hořčici s trochou medu a olivového oleje a dochutíme kořením. Omáčkou potřeme rozkrojenou housku, vložíme do ní kuřecí maso a další zeleninu a podáváme.
Mac and cheese
Mac and cheese neboli makarony se sýrem – další dětský oblíbenec, který vždy zaboduje. Je to klasická rychlá večeře na přípravu, kterou děti ocení. Ingredience a jejich množství vystačí na 4 porce.
Ingredience:
- Makarony – 400 g
- Mléko – 150 ml
- Tavený sýr – 250 g
- Sýr čedar
- Dva žloutky
- Anglická slanina
Postup: Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě. Mezitím do kastrůlku dáme mléko (ideálně plnotučné kravské, nikoliv rostlinnou alternativu jako například mandlové mléko) a tavený sýr. Nad mírným plamenem necháme rozpustit. Kastrůlek odstavíme a pomalu vmícháme žloutky.
Těstoviny dáme do hrnce a přelijeme sýrovou omáčkou. Můžeme je dát i do zapékací misky, nastrouhat čedar navrch a na chvilku nechat zapéct v troubě. Ozdobit lze kousky opečené anglické slaniny.
Studená večeře pro děti
Na vaření někdy nezbývá příliš mnoho času, přestože se dětská bříška hlasitě ozývají. Studená večeře pro děti je mnohdy jediným řešením, jak své ratolesti nakrmit. Co udělat k večeři? Obložené chlebíčky, sýrový talíř nebo rohlík se šunkou se nedají považovat za plnohodnotné jídlo, ovšem děti je milují. Váha dítěte je občas velkým tématem a tomu se přizpůsobuje i večeře.
S tím, co k večeři, by mohla nepřímo pomoci i aplikace na rozpoznávání rostlin nebo aplikace na rozpoznávání hub. Je spoustu jedlých rostlin, které jsou velmi chutné, zdravé, a člověk kolikrát ani neví, že se dají jíst. Pro tyto případy jsou podobné aplikace velmi užitečné, avšak je pravdou, že někdy nejsou úplně stoprocentně spolehlivé. To se ovšem bude časem pouze zlepšovat.