Cibulový koláč je snadné a levné jídlo. Je také velmi univerzální, protože se může podávat jako příloha, předkrm nebo dokonce jako hlavní chod. Lze jej připravit z různých druhů těsta, například z křehkého těsta, listového těsta nebo těsta filo.
Cibule v cibulovém koláči má sladkou a slanou chuť, která se dobře kombinuje s mnoha dalšími ingrediencemi. Pro bohatší chuť lze do cibulového koláče před zapékáním přidat strouhaný sýr. Lze použít různé druhy sýrů.
Ingredience:
- 1 balení listového těsta (450 g)
- 60 g šunky nebo slaniny
- 750 g cibule
- 250 ml vody
- bylinky (např. bazalka, tymián)
- 150 g sýra
- 3 vejce
Postup:
Listové těsto rozválíme a vyložíme jím pečící formu (průměr 26 cm). Vytvarujeme okraj vysoký 1 cm a na 10 minut necháme zapéct.
Šunku nakrájíme na kostičky a opečeme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky, přidáme k šunce, necháme zesklovatět, přidáme bylinky, a pak směs rozprostřeme na listové těsto.
Sýr nastrouháme a spolu s vejci ho nalijeme na cibuli a pečeme v troubě při teplotě 200°C dozlatova.
Koláč můžeme podávat tak, jak je, nebo ho můžeme posypat zakysanou smetanou nebo pažitkou. Lze jej podávat teplý nebo při pokojové teplotě.