Cibulačka s olomouckými syrečky – recept

Cibulová polévka s olomouckým sýrem je české jídlo. Sýr dodává polévce jedinečnou chuť a polévka se často podává s krutony nebo zakysanou smetanou. Jedná se o chuťově výrazný pokrm, který je ideální pro chladné zimní dny.

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku
  • 4 šálky hovězího vývaru
  • 2 šálky vody
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 2 bobkové listy
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 120 g olomouckého sýra, rozdrobeného
  • 4 plátky bílého nebo pšeničného chleba, opečené toasty
  • nasekaná čerstvá petrželka, na ozdobu

Postup:

Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli a česnek a za častého míchání vařte asi 5 minut do změknutí. Přidejte hovězí vývar, vodu, worcestrovou omáčku, bobkové listy, sůl a pepř. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 30 minut.

Přidejte olomoucký sýr a míchejte, dokud se nerozpustí. Polévku podávejte v jednotlivých miskách doplněnou plátkem opečeného chleba a posypanou petrželkou. Do chladných dnů je také výborná gulášová polévka s rajčaty nebo brukvová polévka.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang