Cibulová polévka s olomouckým sýrem je české jídlo. Sýr dodává polévce jedinečnou chuť a polévka se často podává s krutony nebo zakysanou smetanou. Jedná se o chuťově výrazný pokrm, který je ideální pro chladné zimní dny.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku
- 4 šálky hovězího vývaru
- 2 šálky vody
- 1 lžička worcestrové omáčky
- 2 bobkové listy
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 120 g olomouckého sýra, rozdrobeného
- 4 plátky bílého nebo pšeničného chleba, opečené toasty
- nasekaná čerstvá petrželka, na ozdobu
Postup:
Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli a česnek a za častého míchání vařte asi 5 minut do změknutí. Přidejte hovězí vývar, vodu, worcestrovou omáčku, bobkové listy, sůl a pepř. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 30 minut.
Přidejte olomoucký sýr a míchejte, dokud se nerozpustí. Polévku podávejte v jednotlivých miskách doplněnou plátkem opečeného chleba a posypanou petrželkou. Do chladných dnů je také výborná gulášová polévka s rajčaty nebo brukvová polévka.