Česneková polévka je skvělý recept! Je to skvělý způsob, jak získat spoustu chuti a výživných látek v jednom pokrmu. Kombinace česneku a vývaru vytváří pikantní a uklidňující chuť. Je ideální pro chladný zimní den nebo lehký oběd.
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 velká cibule, nakrájená
- 1 litr silný zeleninový vývar
- 2 šálky vody
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1 bobkový list
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 2 oloupané a na kostičky nakrájené brambory
- 1 velká mrkev nakrájená na kostičky
- 2 šálky nakrájené kapusty
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup:
Ve velkém hrnci na polévku rozehřejte na středním plameni olivový olej. Přidejte česnek a cibuli a smažte je do změknutí, asi 5 minut.
Přidejte zeleninový vývar, vodu, tymián, oregano, bobkový list, sůl, pepř a kajenský pepř. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte 10 minut.
Přidejte brambory, mrkev a kapustu. Vařte dalších 10 minut nebo dokud zelenina nezměkne. Odstavte z ohně a vyhoďte bobkový list. Vmíchejte citronovou šťávu. Podávejte teplé.
Česneková polévka, které se u nás říká česnečka, je oblíbenou polévkou. Často je podává s opečeným chlebem na kostičky, šunkou a sýrem, který se v polévce hezky táhne. Česnečku a další typické polévky jako gulášová polévka nebo kuřecí vývar najdete na každém menu v restauraci.