Hrnečkový recept na klasickou kefírovou vláčnou buchtu. Skvěle se k ní hodí šálek zastudena připravované kávy cold brew nebo dobrý čaj.
Ingredience
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 2 hrnky cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 1 kefír
Postup
- Rozehřejeme si troubu na 180 °C.
- Vymažeme si hlubší pekáček máslem a vysypeme hrubou moukou nebo kokosem.
- Všechny ingredience dáme do mísy a rozmícháme to tekutého těsta. Těsto nalijeme do připraveného pekáčku a buchtu upečeme.
- Po zapíchnutí do středu pekáčku nesmí na špejli zůstat žádné syrové těsto.
- Nechte vychladnout, pocukrujte moučkovým cukrem a nakrájejte na řezy.
Věděli jste, že…?
Kefír je plný probiotik, což jsou prospěšné bakterie, které pomáhají zlepšit trávení a posilují imunitní systém. Obsahuje také několik vitaminů a minerálů, včetně vápníku, hořčíku, fosforu a vitaminu B12. Protože se kefír vyrábí z mléka, je vynikajícím zdrojem bílkovin.
S pitím kefíru je spojeno mnoho zdravotních výhod. Může pomoci zlepšit trávení, zmírnit záněty a regulovat hladinu cukru v krvi. Pomáhá také posilovat imunitu, bojovat proti infekcím a zlepšovat zdraví pokožky.
Kefír si můžete vychutnat na mnoho způsobů, mimo jiné jako nápoj, do koktejlů a smoothie nebo jako součást pečiva či snídaňových receptů. Lze jej také použít jako přísadu do různých pokrmů, například do salátů, omáček a polévek.