Bůček na pivu se zelím – recept

Vepřový bůček na pivu se zelím je oblíbené jídlo, které se obvykle podává jako nedělní hlavní chod. Vepřový bůček se obvykle vaří pomalu několik hodin, aby byl křehký a chutný. Pokrm se obvykle podává s bramborovou kaší nebo houskovým knedlíkem a často se k němu podává studené pivo.

Je to překvapivě jednoduchá klasika, kterou zvládne úplně každý. Pivo dodá bůčku specifickou chuť a maso i výpek si vychutnáte do poslední kapičky. Takový skvělý bůček, který se jen rozpadá, můžete jíst s dobrým čerstvým chlebem, brambory na jakýkoli způsob, ale také s listovým či ledovým salátem, jehož křehkost a sladkokyselá chuť nálevu krásně vybalancují mastný pečený bůček.

Mnoho lidí se domnívá, že se bůček hodí pouze na pomalé pečení v troubě. Příprava v troubě mu sluší, o tom se nedá polemizovat, jeho příprava může vypadat i jinak.

  • Za vyzkoušení rozhodně stojí uvařený bůček, který necháme 3 až 7 dní marinovat v lednici.
  • Před pečením v troubě lze bůček také naplnit dokonalou nádivkou.
  • Pokud vám jedno pečení přijde málo, máme pro vás recept na dvakrát pečený bůček, kterým sklidíte u stolu bujaré ovace. 
  • Nedělnímu obědu připravíte zlatý hřeb zatočenou bůčkovou roládou.

Ingredience:

  • 450 g vepřového bůčku nakrájeného na silné plátky
  • 1 láhev piva
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 hlávka zelí nakrájená na tenké plátky

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Plátky vepřového bůčku rozložte v jedné vrstvě do pekáče. Plátky vepřového bůčku přelijte pivem a posypte česnekem, olivovým olejem, červeným vinným octem, solí a pepřem. Vepřový bůček pečte 25 minut.
  2. Do pánve přidejte zelí a smíchejte ho s ostatními ingrediencemi. Pečte dalších 20 minut, dokud není vepřový bůček propečený a zelí měkké.
  3. Výborný je také česnekový bůček v paprice nebo bůčková roláda.

K masu můžete dát péct přepůlené palice česneku. Jestli nějaký bůček zbude, dejte si ho po vychladnutí na chleba s cibulí.

Vyzkoušejte bůček na pivu, je to velká dobrota! Pokud chcete recept obměnit, můžete také přidat mletou papriky, pálivé chilli nebo i med, chcete-li výpek zahustit, pomůže vám jíška. Různých vylepšováků je spousta, ale klasika je klasika.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang