Vepřový bůček na pivu se zelím je oblíbené jídlo, které se obvykle podává jako nedělní hlavní chod. Vepřový bůček se obvykle vaří pomalu několik hodin, aby byl křehký a chutný. Pokrm se obvykle podává s bramborovou kaší nebo houskovým knedlíkem a často se k němu podává studené pivo.
Je to překvapivě jednoduchá klasika, kterou zvládne úplně každý. Pivo dodá bůčku specifickou chuť a maso i výpek si vychutnáte do poslední kapičky. Takový skvělý bůček, který se jen rozpadá, můžete jíst s dobrým čerstvým chlebem, brambory na jakýkoli způsob, ale také s listovým či ledovým salátem, jehož křehkost a sladkokyselá chuť nálevu krásně vybalancují mastný pečený bůček.
Mnoho lidí se domnívá, že se bůček hodí pouze na pomalé pečení v troubě. Příprava v troubě mu sluší, o tom se nedá polemizovat, jeho příprava může vypadat i jinak.
- Za vyzkoušení rozhodně stojí uvařený bůček, který necháme 3 až 7 dní marinovat v lednici.
- Před pečením v troubě lze bůček také naplnit dokonalou nádivkou.
- Pokud vám jedno pečení přijde málo, máme pro vás recept na dvakrát pečený bůček, kterým sklidíte u stolu bujaré ovace.
- Nedělnímu obědu připravíte zlatý hřeb zatočenou bůčkovou roládou.
Ingredience:
- 450 g vepřového bůčku nakrájeného na silné plátky
- 1 láhev piva
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžička soli
- 1 lžička černého pepře
- 1 hlávka zelí nakrájená na tenké plátky
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C. Plátky vepřového bůčku rozložte v jedné vrstvě do pekáče. Plátky vepřového bůčku přelijte pivem a posypte česnekem, olivovým olejem, červeným vinným octem, solí a pepřem. Vepřový bůček pečte 25 minut.
- Do pánve přidejte zelí a smíchejte ho s ostatními ingrediencemi. Pečte dalších 20 minut, dokud není vepřový bůček propečený a zelí měkké.
- Výborný je také česnekový bůček v paprice nebo bůčková roláda.
K masu můžete dát péct přepůlené palice česneku. Jestli nějaký bůček zbude, dejte si ho po vychladnutí na chleba s cibulí.
Vyzkoušejte bůček na pivu, je to velká dobrota! Pokud chcete recept obměnit, můžete také přidat mletou papriky, pálivé chilli nebo i med, chcete-li výpek zahustit, pomůže vám jíška. Různých vylepšováků je spousta, ale klasika je klasika.