Bublanina je tradiční český dezert, který je v letních měsících velmi oblíbený. Tento lehký a lahodný koláč se obvykle připravuje z drobného sezónního ovoce, jako jsou třešně, jahody nebo rybíz.
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek krystalového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 1 šálek nesoleného másla, změklého
- 4 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky drobného ovoce (například borůvek, malin nebo jahod nakrájených na kostičky)
- práškový cukr na posypání
Postup:
Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte pekáč.
Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr krystal, prášek do pečiva a sůl.
Do suché směsi přidejte změklé máslo. Rukama nebo pomocí nože na pečivo smíchejte máslo se suchými přísadami, dokud se směs nestane drobivou.
V samostatné míse vyšlehejte vejce a vanilkový extrakt, dokud se dobře nespojí.
Vejce vlijte do moučné směsi a míchejte, dokud se nespojí. Dávejte pozor, abyste to s mícháním nepřehnali.
Polovinu těsta rovnoměrně rozetřete do připravené zapékací misky.
Na těsto v zapékací misce rozprostřete drobné ovoce.
Na ovoce rozetřete lžící zbývající těsto. Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté a povrch není zlatohnědý.
Bublaninu vyjměte z trouby a nechte ji v zapékací misce několik minut vychladnout.
Po mírném vychladnutí přeneste bublaninu na drátěnou mřížku, aby zcela vychladla. Těsně před podáváním posypeme vrchní část moučkovým cukrem.