Bublanina – recept

S recepty na bublaninu je to jako s recepty na bramborový salát nebo svíčkovou, každá rodina má jeden recept, na který přísahá. Zkuste ale udělat výjimku a vyzkoušet tento náš recept.

Ingredience

  • 250 g polohrubé mouky
  • 120 g másla
  • 3 vejce
  • 150 g cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/8 litru mléka
  • Ovoce (třešně, jahody, rybíz, broskve,…)
  • Strouhanka na vysypání

Na drobenku

  • 50 g másla
  • Hrubá mouka
  • 2 lžíce moučkového cukru

Postup

  1. Oddělíme si bílky od žloutků a bílky vyšleháme do sněhu.
  2. V míse utřeme máslo, cukr a žloutky. Pak střídavě vmícháme mléko a mouku s práškem do pečiva.
  3. Nakonec přidáme ušlehaný, tuhý sníh z bílků. Těsto dáme do dobře vymazané a vysypané formy, poklademe ovocem, posypeme drobenkou a dáme péci do vyhřáté trouby na 170 °C dozlatova.

Věděli jste, že…?

Název „bublanina“ byl odvozen ze slova bublat, neboť zapečením ovoce v koláči vznikne dojem, že moučník bublá. Bublanina je typický český moučník, který jinde nejspíš neochutnáte.

Tak, jak se pekla dříve, připomínala spíš sladkou omeletu a přidávaly se do ní vždy třešně. Těsto se připravovalo z vajec, mléka, cukru a jen trošky mouky. Když se těsto nalilo do pekáčku a dalo do trouby, začalo intenzivně bublat a vyběhlo až k okrajům pekáčku. Protože ale nebylo našlehané ani utřené do pěny a chybělo v něm kypřidlo, po vytažení z trouby zase rychle splasklo. Rozhodně o něm tedy nebylo možné tvrdit, že bylo nadýchané a lehoučké, bylo zkrátka jen „boulovaté.“

Děti při konzumaci bublaniny s celými třešněmi plivou pecky a tím cvičí jemnou motoriku potřebnou ke správnému vyslovení hlásek „C“ a „S“. Proto se někdy třešňové bublanině říká „logopedická buchta“.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang