Brukvová polévka – recept

Vydatné zeleninové polévky zahřejí v chladných podzimních a zimních plískanicích. Brukev neboli tuřín je skvělý zástupce zimní zeleniny a společně například s kapustou ji můžete mít na zahrádce čerstvou i v zimních měsících.

Brukev je kořenová zelenina a patří do čeledi brukvovitých. Jedná se poddruh řepky. Dále se jí říká tuřín nebo vodnice. Opticky brukev připomíná směs kedlubny a řepy. 

Zelenožlutavé brukve mají téměř kulatý až kuželovitý tvar a jsou velmi pevné a dřevnaté. Podle odrůdy mohou mít brukve až lehce fialový odstín. Zralé brukve dosahují hmotnosti až 1,5 kilogramu. Brukev má lehce nasládlou až hořkou chuť a s oblibou se používá k přípravě polévek nebo vydatných pokrmů. Slouží jako základní zelenina pro výrobu krmiv pro zvířata.

A jaké další zeleninové polévky si můžete připravit? Tady je několik našich favoritů:

Počet osob: 4

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 4 brukve
  • 1 mrkev
  • 100 g prorostlé uzené slaniny
  • olej
  • 750 ml hovězího vývaru
  • kmín
  • 150 g zeleného hrášku
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Brukve a mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky. Mladou brukvovou nať odložíme.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na rozehřátém oleji osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu, vyjmeme a odložíme.
  3. Ve výpeku osmažíme cibuli a zeleninu. Zalijeme horkým bujonem, osolíme, opepříme, přidáme kmín a vaříme do měkka.
  4. Před koncem vložíme do polévky hrášek. Brukvovou polévku podáváme posypanou opraženou slaninou a ozdobenou mladou brukvovou natí.

Věděli jste, že…?

Původ brukve se předpokládá ve skandinávské oblasti. Díky svým nenáročným pěstitelským podmínkám se dnes pěstuje téměř všude v mírném až chladném podnebí. Jednou z hlavních pěstitelských zemí je Německo.

Hlavní sezóna brukve je od října až hluboko do ledna, takže brukev je klasickou zimní zeleninou. V obchodě je proto k dostání čerstvá především v podzimních a zimních měsících. Ve zpracované formě, například naložená nebo zpracovaná do dalších pokrmů, je ovšem k dostání po celý rok.

Vedle použití jako krmivo pro zvířata je brukev také oblíbenou zeleninovou přílohou a lze ji použít jako přísadu do jídel z jednoho hrnce, polévek nebo vydatných pokrmů. Brukev lze jíst syrovou, vařenou, pečenou nebo dušenou. Brukve lze bez problémů skladovat dva až tři týdny v chladničce.

Brukvi se připisují především antioxidační účinky, proto by její konzumace měla sloužit jako prevence stárnutí kůže. Dále obsahuje mnoho životně důležitých a minerálních látek, které posilují obranyschopnost a mohou podporovat metabolismus. 

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang