Brokolicová polévka je klasické pohodlné jídlo, které se snadno připravuje a je výživné. Obvykle začíná osmahnutím cibule a česneku, poté se přidají na kostičky nakrájené brambory, celer a brokolice. Pro přizpůsobení chuti lze přidat smetanu nebo další koření, například tymián nebo muškátový oříšek. Tuto krémovou polévku si člověk může vychutnat s krajícem křupavého chleba nebo s přílohou v podobě salátu.
Ingredience:
- 4 šálky zeleninového vývaru s nízkým obsahem sodíku
- 1 šálek cibule nakrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 šálky nasekaných růžiček brokolice
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička italského koření
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- sůl a pepř podle chuti
- 1/4 šálku husté smetany
- 2 lžíce strouhaného parmezánu
Postup:
Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli a česnek a vařte asi 3 minuty, dokud cibule nezměkne. Přidejte zeleninový vývar, italské koření, česnekový prášek a sůl a pepř. Přiveďte k varu.
Snižte teplotu na minimum a přidejte brokolici. Vařte asi 10 minut, dokud brokolice nezměkne. Odstavte z ohně a ponorným mixérem polévku rozmixujte dohladka. Vraťte na oheň a přidejte hustou smetanu. Vařte dalších 5 minut.
Polévku podávejte horkou stejně jako hrachovou polévku, posypanou strouhaným parmazánem.