Brambory, cuketa a dýně – tato trojice zeleniny přináší do kuchyně nejen výrazné chutě, leč i pestrost a možnost zajímavého kulinářského tvoření. Každá z těchto surovin vnáší do jídel specifický charakter a nutriční bohatství. Brambory svou sýrovou podstatou, cuketa svojí svěžestí a dýně příjemně sladkým aroma.
Tyto tři suroviny spojeny dohromady vytvářejí harmonické kombinace, které potěší chuťové buňky a obohatí fádní jídelní lístek. Jak mohou být tyto tři zázračné ingredience využity ve vynikajících a zdravých receptech, které otevírají brány do světa lahodné a vyvážené stravy?
Bramboráky – nejlepší recept
Bramboráky jsou oblíbeným pokrmem, ve střední Evropě a v České republice obzvláště. Kdo by je nemiloval. Nejlepší recept na bramboráky pamatuje na pořádnou dávku majoránky a poctivé množství česneku.
Ingredience:
- 4 středně velké brambory (oloupané a nastrouhané)
- 1 cibule (jemně nakrájená)
- 2 vajíčka
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 stroužky česneku (utřené nebo jemně nasekané)
- 1 lžička sůl
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky majoránky nebo kmínu (dle chuti)
- rostlinný olej na smažení
- zakysaná smetana nebo jemně nastrouhaný tvaroh (na podávání)
Postup:
- Brambory se nastrouhají na hrubém struhadle a vymačká se z nich přebytečná šťáva.
- Nastrouhané brambory se dají do mísy a přidá se k nim nakrájená cibule, vajíčka, mouka, utřený česnek, sůl, pepř a majoránka nebo kmín. Je dobré vše dobře promíchat, dokud nevznikne celistvá hmota.
- Pánev rozpálená na střední teplotu musí být pokryta dostatečným množstvím rostlinného oleje.
- Na pánvi se tvarují malé kulaté placičky ze směsi a opékají se na obou stranách dozlatova. Placičky by měly být asi 1 cm tlusté.
- Usmažené bramboráky se pokládají na papírový ubrousek, čímž se zbaví nadbytečného oleje.
- Bramboráky se podávají teplé se zakysanou smetanou nebo jemně nastrouhaným tvarohem.
Tento recept vytvoří chutné a křupavé bramboráky. Kuchtíci mohou experimentovat s kořením a přidávat oblíbené bylinky nebo další ingredience podle chuti.
Bramborové placky s cuketou
Bramborové placky s cuketou jsou skvělou volbou, která kombinuje chuť brambor s osvěžující příchutí cukety. Jedná se svým způsobem o zajímavou alternativu klasických bramboráků. Zde je recept na tyto lahodné placky:
Ingredience:
- 2 středně velké brambory (oloupané a nastrouhané)
- 1 malá cuketa (nastrouhaná)
- 1 cibule (jemně nakrájená)
- 2 vejce
- 3 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
Postup:
- Brambory se oloupou a nastrouhají na jemném struhadle. Přebytečná šťáva se vymačká.
- Cuketu nastrouhat na hrubém struhadle.
- Do mísy se dají nastrouhané brambory, cuketa, cibule, vejce, mouka, kypřící prášek, sůl a pepř.
- Vše se důkladně promíchá, až vznikne těsto.
- Na pánvi se rozehřeje olej.
- Lžící se odebírá těsto a tvarují placky. Opékají se na pánvi z obou stran dozlatova.
- Hotové placky se dají na papírový ubrousek, aby se vsákl nadbytečný olej.
Tyto placky lze podávat například s jogurtem, koprem nebo čerstvým bylinkovým dipem. Tento recept je snadno upravitelný podle osobních preferencí, takže si s ingrediencemi a kořením člověk pohraje podle své chuti a fantazie.
Špagety s cuketou
Cuketa je výborná nejen do placek, nýbrž i do ostatních jídel. Kombinace s těstovinami je velmi populární, jednoduchá a rychlá. Špagety s cuketou jsou lehký chutný pokrm, který lze připravit s minimem ingrediencí. Zde je recept:
Ingredience:
- 250 g špaget
- 2 středně velké cukety
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku (nasekané)
- čerstvá bazalka (nasekaná)
- sůl a pepř podle chuti
- parmazán nebo jiný tvrdý sýr (na posypání)
Postup:
- Příprava špaget:
- Špagety se uvaří podle návodu na balení v osolené vodě, dokud nejsou al dente. Poté se scedí.
- Příprava cukety:
- Cuketu omýt a nakrájet na tenké plátky nebo proužky.
- Příprava omáčky:
- Na pánvi se rozehřeje olivový olej.
- Přidá se nasekaný česnek a orestuje se, dokud nezačne vonět.
- Přidají se plátky cukety a osmaží na středně vysoké teplotě, dokud nejsou měkké, avšak stále křehké. Mělo by to trvat asi 5 – 7 minut.
- Smíchání s špagetami:
- K cuketě na pánvi se přidají uvařené špagety.
- Přidá se nasekaná bazalka a promíchá.
- Špagety se osolí a opepří podle chuti.
- Podávání:
- Podávat teplé.
- Posypat pokrm strouhaným parmazánem nebo jiným tvrdým sýrem.
Tento recept lze stejně jako mnoho jiných přizpůsobit podle konkrétních osobních preferencí. Lze přidat chilli papričky pro pikantnější chuť nebo cherry rajčata pro osvěžení.
Všestranná dýně
Dýně je výbornou a všestrannou surovinou, ze které lze připravit mnoho chutných pokrmů. Zejména na podzim, kdy dozrává a objevuje se v obchodech, jsou nejrůznější recepty velmi in. Zde je několik nápadů, co z dýně uvařit:
- Dýňová polévka:
- Orestuje se cibule a česnek na másle.
- Přidá se na kostičky nakrájená dýně, zeleninový vývar, sůl, pepř a bylinky.
- Vše se vaří, dokud není dýně měkká, a pak rozmixuje dohladka.
- Případně se může přidat smetana nebo jogurt pro krémovější texturu.
- Pečená dýně:
- Dýně se nakrájí na plátky nebo kostičky.
- Položí se na plech, pokapou olivovým olejem, posolí, opepří a přidají se bylinky.
- Směs se peče v předehřáté troubě, dokud dýně nezměkne a lehce nezezlátne.
- Dýňový koláč:
- Připraví se těsto z mouky, cukru, másla, vajec a prášku do pečiva.
- Těsto se dá do formy a na něj se nasype na plátky nakrájená dýně.
- Posype se směsí cukru a skořice.
- Peče se, dokud těsto není propečené.
- Dýňové karí:
- Osmaží se cibule a česnek, přidá na kostičky nakrájená dýně a podlije kokosovým mlékem.
- Přidá se karí koření, sůl, pepř a vaří do změknutí dýně.
- Podává se s rýží nebo naan chlebem.
- Dýňový chléb:
- Dýňové pyré se smíchá s moukou, vejci, cukrem, olejem a kořením.
- Přidá se kypřící prášek a soda bikarbona.
- Těsto se peče v chlebové formě dozlatova.
Při přípravě pokrmů s dýní může kuchař experimentovat s různými druhy dýní, jako jsou hokkaido, muškátová, nebo máslová, a přizpůsobovat recepty svým nebo strávníkovým preferencím.
Zelenina, v čele s bramborami, dýni i cuketou, je obecně všestranná ingredience při použití v kuchyních. Nutriční bohatost, univerzálnost a snadná kombinovatelnost z ní činí potraviny chuťově i výživově nenahraditelné.