Brambory – příloha i hlavní chod

Brambory mají v kuchyni a na zahradě nezastupitelné místo. Ačkoli jsou brambory běžnou součástí jídel, jejich historie a mnohostranné využití si zaslouží bližší pohled. Co vše lze z brambor udělat?

Brambory, jednoduchá a zdánlivě obyčejná kořenová plodina, jsou skutečným skvostem v kulinářském světě. Přestože jsou často považovány za pouhou přílohu na talíři, mají rozhodně co nabídnout. Jaké mají brambory využití v kuchyni?

Variace brambor

Dnes existuje nekonečné množství odrůd brambor s různými chutěmi, tvary a barvami. Od klasických hladkých brambor po netradiční fialové, nebo dokonce modré odrůdy, brambory nabízejí širokou škálu možností pro vaření.

Využití v kuchyni

Brambory jsou ve světové kuchyni nezbytným prvkem. Od klasických bramborových knedlíků a bramboráků s uzeninou, bramborový salát s jablky, a dokonce i bramborový chléb – možnosti jsou nekonečné. Brambory jsou také základní surovinou pro destilaci vodky v některých regionech.

Brambory jsou cenově dostupným základem mnoha jídel a vynikajícím zdrojem živin. Svojí všestranností mohou obohatit každou kuchyni.

Klasická bramborová příloha

Brambory jsou všestranní pomocníci jako příloha k masu či rybě. Jako klasickou bramborovou přílohu si mnozí vybaví krémovité bramborové pyré, nicméně brambory mohou být mnohem více než pouze doplněním k masu. Jsou to pěkně univerzální a chutné plodiny, které lze připravit různými způsoby.

  • Restované brambory v pánvi

Křupavé a dozlatova restované brambory v pánvi s cibulí a bylinkami dodávají jednoduchému pokrmu na talíři načechraný a chutný charakter. Tato varianta bramborové přílohy je výborným doplňkem k hovězímu, vepřovému či drůbežímu masu.

  • Gratinované brambory

Pro ty, kteří touží po troše luxusu, jsou tu gratinované brambory. Plátky brambor, vrstvené s máslem, smetanou a strouhaným sýrem, se pečou do dokonalého zlatavého křupání. Tato pochoutka vytváří vynikající doplněk zejména k pečeným masům.

Gratinované brambory se hodí i na sváteční stůl.

Bramboráky

Bramboráky zná dozajista úplně každý. Jedná se o placičky, které jsou připraveny z nastrouhaných brambor, smíchaných s dalšími ingrediencemi a usmažených na pánvi. Bramboráky jsou křupavé a mají lahodnou bramborovou chuť. Tento pokrm je oblíbený pro svou jednoduchost, sytost a výraznou chuť.

Bramboráku existuje mnoho variant. Mnozí dělají bramboráky s uzeninou. Bramboráky s uzeninou přináší na stůl nostalgii po domácí kuchyni a zároveň výrazný zážitek pro všechny milovníky poctivého jídla.

Existuje také varianta pečeného bramboráku. Jde o bramborák pečený v troubě v pekáči, jedná se o méně mastnou verzi.  

Bramboračka

Brambory mohou být i základem výtečné polévky. Bramboračka je výtečným způsobem, jak si vychutnat bohatou a sytou chuť brambor. Receptů na nejlepší bramboračku je několik. Základ je však stejný. Mnohé rodiny vnímají svůj recept jako ten nejlepší recept na bramboračku.

Bramborový guláš – buřtguláš

Brambory mohou vyniknout i v tradičních pokrmech, jako je guláš. Takzvaný buřtguláš je klasické jídlo, které přináší z mála ingrediencí velký zážitek.

Bramborový salát 

Bramborový salát patří mezi klasické dobroty. Je oblíbenou přílohou na mnoha rodinných stolech a slavnostních událostech. Kombinace vařených brambor, křupavé zeleniny a bohatého dresinku vytváří chutí pestrý a vyvážený pokrm.

Pokud se jedná o klasický bramborový salát, jde o těžší jídlo s majonézou. V dnešní době však mnozí nahrazují majonézu jogurtem pro odlehčení.

Existují verze, které jsou ideální pro letní sezónu. Například bramborový salát s jablky. Bramborový salát s jablky je lahodná variace tradičního bramborového salátu, která přináší do kuchyně svěžest a jemnou sladkost.

Brambory jsou nesmírně flexibilní surovinou, kterou lze uplatnit v mnoha podobách.

Zdravotní benefity

Brambory jsou chutné a zdravé. Jsou bohaté na vitamín C, draslík a vlákninu. Obsahují také antioxidanty, které mohou pomoci v boji proti volným radikálům v těle. Pokud jsou konzumovány s mírou a ve vyvážené stravě, mohou být součástí zdravého životního stylu.

Brambory jsou víc než jen přílohou na talíři. Jsou symbolem trvanlivosti, rozmanitosti a snadného pěstování. Ačkoliv jsou běžnou součástí jídel, jsou všestranné a důležité pro celosvětovou kuchyni a zemědělství. Tento poklad na talíři a v zahrádce si zaslouží pozornost a uznání.

Pěstování brambor

Pěstování brambor není náročné, a proto jsou oblíbené jak v malých zahradách, tak na větších polích. Brambory rostou na slunci a jsou odolné vůči mrazu. Vhodné je zajistit jim dobře propustnou půdu a pravidelnou zálivku. S trochou péče lze sklízet chutné plody plné vitamínů.

Historie brambor

Brambory byly poprvé objeveny domorodci v oblasti dnešního Peru před tisíci lety. Přivezeny do Evropy během španělských dobyvačných výprav se brambory postupně staly jedním z hlavních potravinových zdrojů v mnoha částech světa. Jejich schopnost přežít v různých klimatických podmínkách je důvodem, proč jsou brambory tak oblíbené a rozšířené.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang