Kdo by neznal bramborové škubánky s mákem a povidly. Tradiční pokrm české kuchyně je oblíbený mezi dětmi i dospělými. Jak správně připravit toto jídlo?
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 300 g hrubé mouky
- 250 g másla
- 200 g tvrdého tvarohu
- 300 g moučkového cukru
- 100 g mletého máku
- špetka soli
Postup:
Nejprve oloupejte brambory. Větší kusy překrojte uprostřed, přidejte vodu a sůl a vařte 15 minut, dokud brambory nejsou skoro měkké.
Poté sceďte vodu do jiné nádoby. Brambory poté přesuňte mimo plotýnku a zalijte zbylou vodou a zasypte prosátou hrubou moukou. Směs uhlaďte a vytvořte v ní otvory vařečkou. Hrnec vraťte na plotýnku, která hoří na nejnižší stupeň, přiklopte jej a nechte 20 minut propařit.
Brambory poté rozšťouchejte dohladka (jako kdybyste připravovali těsto na kynuté knedlíky). Jakmile se těsto přestane lepit na vařečku, těsto je kompletní. Připravte si máslo nebo sádlo v jiné nádobě, aby se kompletně rozpustilo. Položte lžíce do másla tak, aby se obalila a následně vykrajujte typický tvar škubánků ze směsi.
Škubánky na talíři posypte mletým mákem, povidly a moučkovým cukrem, polijte rozpuštěným máslem.
Bramborové škubánky jsou tradičním pokrmem, který uvítají nejrůznější hosté. Nejlepší recept na škubánky je možné připravit na sladko i slano.