Bramborové placky se v mnoha domácnostech vždy připravovaly, když zbylo od oběda příliš brambor. Jídlo co dům dal, po němž se rodina může utlouct.
Ingredience
- 500 g brambor
- 300 g hrubé mouky
- podle chuti rozpuštěné máslo
Postup
Půl kila brambor uvaříme ve slupce a oloupeme. Vychladlé brambory rozmačkáme v míse. K rozmačkaným bramborám přidáme přibližně 300 g hrubé mouky tak, aby těsto mělo podobnou konzistenci, jako na bramborové knedlíky.
Bramborové těsto důkladně vypracujeme a válečkem rozválíme na placku, z níž vykrajujeme placičky (placky se skvěle vykrajují obrácenou větší sklenicí nebo miskou s tenčím okrajem), které pak pečeme na sucho na pánvi, nejlépe teflonové.
Hotové bramborové placky pomažeme podle chuti rozpuštěným máslem. Variantou placek jsou bramborové placky se škvarky nebo plněné placky.