Vedle širokého spektra vitaminů a minerálních látek obsahuje sladká syrovátka proteiny, které jsou všeobecně považované za jedny z nejlépe využitelných bílkovin pro lidský organismus.
- Sladká syrovátka se vyrábí zpracováním kravského mléka.
- Obsahuje vysoký podíl laktózy, snadno stravitelné proteiny a široké spektrum mikroživin.
- Sladkou syrovátku lze konzumovat v čisté formě, hodí se však také do receptů.
Syrovátku lze konzumovat samotnou či v podobě lahodných mléčných koktejlů, výborně se však hodí také do receptů.
Jak se vyrábí sladká syrovátka?
Sušená sladká syrovátka se vyrábí z kravského mléka. Do zahřátého mléka se přidá syřidlo, které způsobí srážení bílkoviny kaseinu. Ten je z mléka odfiltrovaný a následně použitý pro výrobu sýrů.
To, co z mléka po vysrážení kaseinu zbyde, nazýváme syrovátkou. Díky procesu sýření je navíc obohacená o vápník a glykomakropeptid, které byly na počátku součástí kaseinových micel.
Takto získaná syrovátka má mírně nasládlou chuť a vodovou konzistenci. Jejím vysušením získáme produkt, který je obecně známý jako sušená sladká syrovátka.
Vysoce kvalitní bílkoviny a bohatý zdroj vápníku
Sušená sladká syrovátka je někdy označována za vedlejší produkt výroby sýrů. To však nijak nesnižuje její nutriční vlastnosti:
Nutriční vlastnosti sušené sladké syrovátky na 100 g |
|||
Výživové hodnoty |
Zastoupení vybraných mikroživin | ||
Energetická hodnota | 353 kcal | Vápník | 796 mg (100 % RHP*) |
Bílkoviny | 13 g | Zinek | 1,97 mg (20 % RHP*) |
Sacharidy | 75 g | Draslík | 2080 mg (104 % RHP*) |
Tuky | 1,1 g | Vitamin B2 | 2,21 mg (158 % RHP*) |
*RHP = Referenční hodnota příjmu
Syrovátkové bílkoviny jsou snadno stravitelné, koneckonců oblíbené syrovátkové proteiny se vyrábí právě ze sladké syrovátky procesem mikrofiltrace a následným sprejovým sušením. Nejlepší syrovátkové proteiny vynikají vysokým podílem esenciálních aminokyselin včetně větvených aminokyselin BCAA.
Za zmínku dále stojí vysoký obsah vápníku a draslíku, což jsou minerální látky, které bývají ve stravě často nedostatkové. Také vitamin B2 (riboflavin) je v syrovátce bohatě zastoupený a propůjčuje jí mírně nažloutlou barvu.
Konzumovat lze samotná, hodí se však také do receptů
Sladkou syrovátku můžete konzumovat samotnou, jedná se o cenný zdroj kvalitních bílkovin a některých mikroživin. Pozor by si však měli dát lidé s laktózovou intolerancí, jelikož sušená sladká syrovátka je ze 75 % tvořena právě laktózou.
Sladkou syrovátku lze použít také do nejrůznějších receptů. Můžete si z ní vytvořit domácí sýr ve stylu ricotty, případně ji přidat do pečiva či pomazánek.
Co si z toho vzít?
Sladká syrovátka se vyrábí z kravského mléka vysrážením a odstraněním kaseinové bílkoviny. Jedná se o bohatý zdroj sacharidů, vedle nich však obsahuje také vysoce kvalitní bílkoviny, minerální látky (vápník, draslík, zinek) nebo vitamin B2.
Sušenou sladkou syrovátku můžete konzumovat samotnou či v podobě lahodných mléčných koktejlů. Skvěle se hodí také do receptů, pomazánek nebo pro výrobu domácích sýrů.