Benefity konzumace sladké syrovátky

koktejl

Vedle širokého spektra vitaminů a minerálních látek obsahuje sladká syrovátka proteiny, které jsou všeobecně považované za jedny z nejlépe využitelných bílkovin pro lidský organismus.

  • Sladká syrovátka se vyrábí zpracováním kravského mléka. 
  • Obsahuje vysoký podíl laktózy, snadno stravitelné proteiny a široké spektrum mikroživin. 
  • Sladkou syrovátku lze konzumovat v čisté formě, hodí se však také do receptů. 

Syrovátku lze konzumovat samotnou či v podobě lahodných mléčných koktejlů, výborně se však hodí také do receptů. 

Jak se vyrábí sladká syrovátka?

Sušená sladká syrovátka se vyrábí z kravského mléka. Do zahřátého mléka se přidá syřidlo, které způsobí srážení bílkoviny kaseinu. Ten je z mléka odfiltrovaný a následně použitý pro výrobu sýrů. 

To, co z mléka po vysrážení kaseinu zbyde, nazýváme syrovátkou. Díky procesu sýření je navíc obohacená o vápník a glykomakropeptid, které byly na počátku součástí kaseinových micel. 

Takto získaná syrovátka má mírně nasládlou chuť a vodovou konzistenci. Jejím vysušením získáme produkt, který je obecně známý jako sušená sladká syrovátka. 

Vysoce kvalitní bílkoviny a bohatý zdroj vápníku

Sušená sladká syrovátka je někdy označována za vedlejší produkt výroby sýrů. To však nijak nesnižuje její nutriční vlastnosti:

Nutriční vlastnosti sušené sladké syrovátky na 100 g

Výživové hodnoty

Zastoupení vybraných mikroživin
Energetická hodnota 353 kcal Vápník 796 mg (100 % RHP*)
Bílkoviny 13 g Zinek 1,97 mg (20 % RHP*)
Sacharidy 75 g Draslík 2080 mg (104 % RHP*)
Tuky 1,1 g Vitamin B2 2,21 mg (158 % RHP*)

*RHP = Referenční hodnota příjmu

Syrovátkové bílkoviny jsou snadno stravitelné, koneckonců oblíbené syrovátkové proteiny se vyrábí právě ze sladké syrovátky procesem mikrofiltrace a následným sprejovým sušením. Nejlepší syrovátkové proteiny vynikají vysokým podílem esenciálních aminokyselin včetně větvených aminokyselin BCAA. 

Za zmínku dále stojí vysoký obsah vápníku a draslíku, což jsou minerální látky, které bývají ve stravě často nedostatkové. Také vitamin B2 (riboflavin) je v syrovátce bohatě zastoupený a propůjčuje jí mírně nažloutlou barvu. 

Konzumovat lze samotná, hodí se však také do receptů

Sladkou syrovátku můžete konzumovat samotnou, jedná se o cenný zdroj kvalitních bílkovin a některých mikroživin. Pozor by si však měli dát lidé s laktózovou intolerancí, jelikož sušená sladká syrovátka je ze 75 % tvořena právě laktózou. 

Sladkou syrovátku lze použít také do nejrůznějších receptů. Můžete si z ní vytvořit domácí sýr ve stylu ricotty, případně ji přidat do pečiva či pomazánek. 

Co si z toho vzít?

Sladká syrovátka se vyrábí z kravského mléka vysrážením a odstraněním kaseinové bílkoviny. Jedná se o bohatý zdroj sacharidů, vedle nich však obsahuje také vysoce kvalitní bílkoviny, minerální látky (vápník, draslík, zinek) nebo vitamin B2. 

Sušenou sladkou syrovátku můžete konzumovat samotnou či v podobě lahodných mléčných koktejlů. Skvěle se hodí také do receptů, pomazánek nebo pro výrobu domácích sýrů. 

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang