Karamel je skvělý způsob, jak zvýraznit sladkost banánů i jablek. Je to bude skvělá pochoutka. Jak připravit banány a jablka v karamelu?
Ingredience:
- 4 banány, oloupané a nakrájené na půlcentimetrové plátky
- 4 jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na plátky
- 1/2 šálku másla
- 1/2 šálku tmavého hnědého cukru
- 2 lžíce světlého kukuřičného sirupu
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku nasekaných ořechů (nepovinné)
- 1/2 šálku husté smetany
- vanilková zmrzlina (nepovinné)
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte koláčový plech nebo zapékací misku máslem. Do misky naaranžujte plátky banánů a jablek v jedné vrstvě.
Ve středně velkém hrnci rozpusťte máslo na mírném ohni. Vmíchejte hnědý cukr, kukuřičný sirup, skořici, muškátový oříšek a sůl. Za stálého míchání vařte, dokud směs nezačne bublat a nezhoustne. Karamelovou omáčkou přelijte ovoce v misce. Posypte ořechy.
Pečte 25-30 minut, dokud ovoce nezměkne a karamel nebude bublat. Vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout.
Povrch pokapejte hustou smetanou a podle potřeby podávejte teplé se zmrzlinou nebo s mandlovou kávou.