Banánové muffiny jsou lahodnou snídaní nebo svačinou, kterou si oblíbili lidé všech věkových kategorií. Tento rychlý a snadný recept kombinuje zralé banány s jednoduchými základními surovinami ze spíže a vytváří nadýchané a chutné pohoštění. Tyto muffiny jsou plné přirozené sladkosti banánů a jsou ideální pro využití přezrálých banánů, které by jinak přišly nazmar. Ať už si je vychutnáte teplé a čerstvě vytažené z trouby, nebo si je necháte na později, banánové muffiny jsou klasickým miláčkem davu, po kterém budete mít chuť na další.
Ingredience:
- 2 zralé banány
- 1/2 hrnku rozpuštěného nesoleného másla
- 3/4 šálku cukru krystal
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 1/2 šálku hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
Nepovinné přísady:
- 1/2 šálku nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů
- 1/2 šálku čokoládových lupínků
Postup:
Předehřejte troubu na 175 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými vložkami nebo ji lehce vymažte tukem.
V míse rozmačkejte zralé banány dohladka. K rozmačkaným banánům přidejte rozpuštěné máslo, cukr, vejce a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
V samostatné míse prošlehejte mouku, jedlou sodu a sůl. Postupně přidávejte suché přísady do banánové směsi a míchejte, dokud se nespojí.
V případě potřeby vmíchejte nasekané ořechy nebo čokoládové lupínky. Lžící rovnoměrně rozdělte těsto do formy na muffiny a každý košíček naplňte přibližně do 2/3.
Pečte 20-25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu muffinu nevyjde čistá. Muffiny nechte 5 minut vychladnout ve formě a poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
Vychutnejte si čerstvě upečené banánové muffiny! Doba pečení se může mírně lišit v závislosti na vaší troubě, proto muffiny během pečení sledujte.
Věděli jste, že?
Muffiny jsou známé již po staletí, ale jejich původ zůstává záhadou. Někteří tvrdí, že se vyvinuly z anglického muffinu, jiní se domnívají, že vznikly z francouzských beignets (varianta smaženého těsta).
Historie muffinů sahá přinejmenším do roku 1700. V roce 1703 se v kuchařské knize The Art of Cookery Made Plain and Easy od Hannah Glasse objevil první zaznamenaný recept na muffin.
Tento první recept na muffiny se připravoval z mouky, cukru, másla, vajec a droždí. Muffiny byly považovány za luxusní potravinu, protože jejich výroba byla drahá a časově náročná.
V 19. století se muffiny staly ve Spojeném království oblíbenou snídaní. V britských městech se běžně objevoval muffin man, který prodával muffiny z vozíku. Muffiny byly oblíbené také v Americe, kde se často podávaly k čaji.
Dnes jsou muffiny k dostání v široké škále příchutí a stylů. Od klasických borůvkových muffinů až po dekadentní čokoládové muffiny – každý si najde chuť, která mu vyhovuje. Muffiny jsou oblíbenou svačinou a snídaní a často se podávají v kavárnách a kavárnách po celém světě.