Bublanina je tradiční český dezert, který dokonale ztělesňuje jednoduchost a lahodnou chuť. Tento lehký a vzdušný piškotový moučník, který si často vychutnáváme v letních měsících, je neuvěřitelně univerzální a lze jej připravit s různými ovocnými náplněmi. Jeho jedinečný název, který v češtině znamená „bublinkový koláč“, pochází z charakteristických bublinek, které se při pečení tvoří na povrchu.
Ingredience:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 ½ lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 šálek krystalového cukru
- 3 velká vejce
- ¾ šálku rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek mléka
- 2 šálky čerstvého ovoce (například jahody, borůvky, třešně nebo broskve), nakrájeného na malé kousky
- moučkový cukr na posypání
Postup:
Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte pekáč. Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
Ve velké míse vyšlehejte cukr a vejce do světlé a krémové konzistence. Pomalu zašlehejte rostlinný olej a poté vanilkový extrakt.
Postupně přidávejte suché přísady do vaječné směsi, střídavě s mlékem. Míchejte, dokud se nespojí.
Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně ho rozetřete. Na povrch těsta rozprostřete kousky ovoce. Pečte v předehřáté troubě asi 40-45 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
Vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout v pekáči. Povrch koláče poprašte moučkovým cukrem.
Nakrájejte na čtverce nebo obdélníky a podávejte.