Báječná a snadná bublanina – recept

Bublanina je tradiční český dezert, který dokonale ztělesňuje jednoduchost a lahodnou chuť. Tento lehký a vzdušný piškotový moučník, který si často vychutnáváme v letních měsících, je neuvěřitelně univerzální a lze jej připravit s různými ovocnými náplněmi. Jeho jedinečný název, který v češtině znamená „bublinkový koláč“, pochází z charakteristických bublinek, které se při pečení tvoří na povrchu.

Ingredience:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 ½ lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 3 velká vejce
  • ¾ šálku rostlinného oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 šálek mléka
  • 2 šálky čerstvého ovoce (například jahody, borůvky, třešně nebo broskve), nakrájeného na malé kousky
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte pekáč. Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl.

Ve velké míse vyšlehejte cukr a vejce do světlé a krémové konzistence. Pomalu zašlehejte rostlinný olej a poté vanilkový extrakt.

Postupně přidávejte suché přísady do vaječné směsi, střídavě s mlékem. Míchejte, dokud se nespojí.

Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně ho rozetřete. Na povrch těsta rozprostřete kousky ovoce. Pečte v předehřáté troubě asi 40-45 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.

Vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout v pekáči. Povrch koláče poprašte moučkovým cukrem.

Nakrájejte na čtverce nebo obdélníky a podávejte.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang