Bábovka savoy – recept

Savojská bábovka je klasický francouzský dezert, který se vyrábí již od počátku 19. století. Je to lehký, vzdušný koláč z vajec, cukru, másla, mouky a mandlového extraktu. Bábovka se obvykle peče ve speciální savojské dortové formě, která má složité vzory a rýhované okraje. Bábovka se posype moučkovým cukrem a podává se s čerstvým ovocem a kopečkem zmrzliny.

Ingredience:

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 1 šálek bílého cukru
  • 1/3 šálku rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • ½ lžičky mandlového extraktu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1/3 šálku mléka
  • 1/3 šálku jemně nasekaných mandlí
  • 2 lžíce bílého cukru

Postup:

Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte kulatou dortovou formu. Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Ve velké míse smíchejte cukr, olej, vejce, mandlový extrakt a vanilkový extrakt do světlé a nadýchané pěny.

Postupně přidávejte suché přísady k mokrým, střídavě s mlékem, a míchejte, dokud se nespojí. Těsto nalijte do připravené formy a posypte mandlemi a 2 lžícemi cukru. Pečte 25 až 30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde čistá.

Před podáváním nechte vychladnout. Savoy buchta je výtečný dezert po kuřecích prsíčkách v sýrové omáčce.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang