Savojská bábovka je klasický francouzský dezert, který se vyrábí již od počátku 19. století. Je to lehký, vzdušný koláč z vajec, cukru, másla, mouky a mandlového extraktu. Bábovka se obvykle peče ve speciální savojské dortové formě, která má složité vzory a rýhované okraje. Bábovka se posype moučkovým cukrem a podává se s čerstvým ovocem a kopečkem zmrzliny.
Ingredience:
- 1 šálek hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 1 šálek bílého cukru
- 1/3 šálku rostlinného oleje
- 2 vejce
- ½ lžičky mandlového extraktu
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1/3 šálku mléka
- 1/3 šálku jemně nasekaných mandlí
- 2 lžíce bílého cukru
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte kulatou dortovou formu. Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Ve velké míse smíchejte cukr, olej, vejce, mandlový extrakt a vanilkový extrakt do světlé a nadýchané pěny.
Postupně přidávejte suché přísady k mokrým, střídavě s mlékem, a míchejte, dokud se nespojí. Těsto nalijte do připravené formy a posypte mandlemi a 2 lžícemi cukru. Pečte 25 až 30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde čistá.
Před podáváním nechte vychladnout. Savoy buchta je výtečný dezert po kuřecích prsíčkách v sýrové omáčce.