Babiččin štrúdl – recept

Babiččin štrúdl je klasický moučník, který vyvolává hřejivé vzpomínky na domácí dobroty. Tento vynikající recept se dědí z generace na generaci a zachycuje podstatu babiččiny lásky a zkušeností v kuchyni. Babiččin štrúdl, který se vyrábí z vrstev vločkového těsta obalených lahodnou náplní, je skutečnou pochoutkou pro milovníky dezertů.

Ať už je plněn sladkým ovocem, jako jsou jablka nebo třešně, nebo slanými přísadami, jako je sýr nebo ořechy, tento závin jistě uspokojí vaše chutě. Díky zlatavě hnědé kůrce a lákavé vůni je každé sousto babiččina závinu nádherným výletem do světa domácích dobrot. Shromážděte tedy ingredience a připravte se na přípravu lahodného dezertu, po kterém si budete připadat, jako byste vstoupili do kuchyně své babičky.

Ingredience:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 hrnku vlažné vody
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Náplň:

  • Jablka: 4-5 středně velkých jablek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na tenké plátky
  • 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 šálku strouhanky
  • 1/2 hrnku rozinek (nepovinné)
  • 1/4 šálku rozpuštěného másla (na potření)

Poleva:

  • (na posypání) 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí

Postup:

Předehřejte troubu na 190 °C. Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Postupně přidávejte vodu a olej a míchejte lžící, dokud se nevytvoří těsto.

Přeneste těsto na dobře pomoučněný povrch a hněťte ho asi 5-7 minut, dokud nebude pružné. Vraťte ho zpět do mísy, přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte ho hodinu odpočívat.

Mezitím si připravte náplň. V samostatné míse smíchejte nakrájená jablka, cukr, skořici, strouhanku a rozinky (pokud používáte). Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience rovnoměrně nespojí.

Jakmile těsto odpočívá, rozdělte ho na dvě stejné části. Jednu část rozválejte na pomoučeném povrchu na velký obdélník a dbejte na to, aby byl tenký, ale ne příliš tenký, aby se trhalo.

Rozválené těsto potřete polovinou rozpuštěného másla a na okrajích nechte malý okraj. Na máslem potřené těsto rozetřete polovinu jablečné náplně a dbejte na její rovnoměrné rozložení.

Těsto opatrně srolujte z jedné z delších stran a okraje přitom utěsněte. Položte ho na plech vyložený pergamenovým papírem. Opakujte s druhou částí těsta a zbývající náplní.

Oba záviny potřete zbylým rozpuštěným máslem a případně posypte nasekanými vlašskými ořechy nebo mandlemi pro větší křupavost.

Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut nebo dokud závin nezezlátne a náplň nevybublá.

Před posypáním moučkovým cukrem nechte záviny mírně vychladnout. Závin nakrájejte na plátky a podávejte teplý.

Můžete také experimentovat s různými náplněmi, například třešňovou, broskvovou nebo makovou, podle svých preferencí.

Víte, že… ?

Štrúdl je možné plnit také makovou nádivkou, nebo k jablkům přidat tvaroh. Jablka můžete také vyměnit například za meruňky. Lze se setkat i se slanou variantou závinu, kdy se místo jablek použije například zelí s uzeným masem.

A na závěr pro vás máme malou češtinářskou vsuvku. Slovo štrúdl k nám doputovalo z němčiny, jedná se tedy o slovo cizího původu. Jako takové musí mít nad písmenem „u“ čárku, nikoliv kroužek. Pokud jste si dosud nebyli jisti, jak slovo štrúdl psát, odteď už to budete vědět!

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang