Avokádo – nutriční hodnoty, recepty

Avokádo je oblíbenou součástí jídelníčků a novodobým symbolem zdravého životního stylu. Tato plodina, známá svou krémovitou texturou, přináší mnoho výhod pro zdraví. Co je avokádo a jaké jsou jeho benefity?

SHRNUTÍ ČLÁNKU

Avokádo je významným zdrojem zdravých tuků, vitamínů (K, C, B5, B6, E) a minerálů.

pPrůměrné nutriční hodnoty avokáda na 100 gramů: 160 Kcal, tuky 14 g, bílkoviny 2 g, cukry 0,7 g.

Nejlepší recepty z avokáda jsou guacamole nebo avokádový toast.

Avokádo, plod pocházející z tropických a subtropických oblastí, se stalo symbolem zdravého stravování a gastronomického trendu. Tato plodina není pouze bohatým zdrojem chuťových textur, nýbrž nabízí i širokou škálu nutričních benefitů pro zdraví.

Avokádo je plod pocházející ze stromu nazývaného avokádovník (Persea americana). Toto ovoce má tvar hrušky nebo vejce, s drsnou, kožovitou slupkou a měkkým, máslovitým dužnatým masem uvnitř. Avokádo se pěstuje především pro své výživné plody, které jsou známé vysokou nutriční hodnotou.

Existuje několik různých odrůd avokáda, které se liší ve tvaru, velikosti, barvě slupky a chuti. Nejznámější odrůdou je Hass avokádo, které je charakteristické hrubou, tmavě hnědou slupkou a bohatou, máslovitou chutí. Dalšími odrůdami jsou Fuerte a Bacon.

Avokádo je významným zdrojem zdravých tuků, zejména mononenasycených tuků, vitamínů (vitamínu K, C, B5, B6, E) a minerálů (draslík). Díky svým nutričním vlastnostem a chuti se avokádo stalo populárním ingrediencí ve světové kuchyni, od guacamole v mexické gastronomii po avokádový toast v moderních stravovacích trendech.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty avokáda jsou vysoké. Avokádo je bohaté na zdravé tuky, které jsou prospěšné pro srdce. Obsahuje také vitamíny a minerály, jako je vitamín K, vitamín E, vitamín C, vitamín B6, folát, draslík a měď. Avokádo je dobrým zdrojem vlákniny, což podporuje zdravou trávicí soustavu.

Zdravotní přínosy:

  • Zdraví srdce: Díky vysokému obsahu mononenasycených tuků může pravidelná konzumace avokáda přispět k udržení zdravého srdce a snížení hladiny špatného cholesterolu.
  • Bohatý zdroj antioxidantů: Avokádo obsahuje vitamíny E a C, které působí jako antioxidanty, chrání tělo před poškozením volnými radikály a podporují zdravý imunitní systém.
  • Podpora trávicího systému: Vláknina obsažená v avokádu pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru a podporuje pravidelnou stolici.
  • Podpora hubnutí: Navzdory vyššímu obsahu kalorií mohou avokáda podpořit hubnutí díky své schopnosti zasytit a udržovat pocit sytosti.
  • Zlepšení vzhledu pokožky: Díky obsahu vitamínu E může avokádo přispívat k hydrataci pokožky a snižovat příznaky stárnutí.

Avokádo lze konzumovat různými způsoby. Nejoblíbenější je guacamole, které lze připravit rozmačkáním avokáda a smícháním s rajčaty, cibulí, limetkovou šťávou a solí. Avokádo je skvělým doplňkem do sendvičů, salátů nebo smoothies.

Avokádo není jen lahodnou pochoutkou, leč také skvělým zdrojem živin pro organismus. Jeho výživné složení a zdravotní přínosy zdůrazňují jeho oprávněné místo v rámci vyvážené stravy.

Avokádo – nutriční hodnota

Avokádo je vynikajícím zdrojem řady živin, včetně zdravých tuků, vitamínů a minerálů. Níže jsou uvedeny průměrné nutriční hodnoty avokáda na 100 gramů:

  1. Kalorie: 160 kcal
  2. Tuky: 14 g
  3. Sacharidy: 8,5 g
  4. Vláknina: 6,5 g
  5. Cukry: 0,7 g
  6. Bílkoviny: 2 g
  7. Vitamíny:
    • Vitamin K: 21 mikrogramů (přibližně 26 % doporučené denní dávky = DDD)
    • Vitamin E: 2,1 miligramu (10 % DDD)
    • Vitamin C: 10 miligramů (17 % DDD)
    • Vitamín B6: 0,3 miligramu (14 % DDD)
    • Folate (vitamín B9): 81 mikrogramů (20 % DDD)
  8. Minerály:
    • Draslík: 485 mg (14 % DDD)
    • Hořčík: 29 mg (9 % DDD)
    • Měď: 0,2 mg (10 % DDD)
    • Železo: 0,6 mg (3 % DDD)
    • Zinek: 0,6 mg (4 % DDD)

Nutriční hodnoty se mohou lišit v závislosti na konkrétním druhu avokáda, jeho zralosti a původu.

Avokádový toast si rychle získal popularitu mezi lidmi dbajícími o své zdraví.

Nejlepší recepty z avokáda

Avokádo je nejen chutné, avšak také skvělé pro zdraví, díky nutričním hodnotám. Obsahuje zdravé tuky, vitamíny, minerály a vlákninu. Navíc je univerzální ingrediencí, kterou lze použít v různých receptech od snídaní po dezerty.

Avokádový toast:

  • 1 avokádo
  • 2 plátky celozrnného chleba
  • čerstvá bazalka (pro ozdobu)
  • pepř a sůl podle chuti
  • čerstvá limetková šťáva

Postup:

  • Rozkrojit avokádo a odstranit pecku. Lze použít lžíci k vydlabání avokáda ze slupky.
  • Avokádo rozmixovat v misce vidličkou nebo lžící, dokud se nedosáhne hladké konzistence.
  • Přidat čerstvou limetkovou šťávu, sůl a pepř podle chuti. Dobře promíchat.
  • Rozmačkané avokádo nanést na toast a rozetřít.
  • Na vrch lze přidat čerstvou bazalku a sůl nebo pepř podle chuti.

Hotový avokádový toast lze doplnit rajčaty nebo vajíčkem podle osobní preference.

Nejlepší avokádová pomazánka

Avokádo, bohaté na zdravé tuky a živiny, je skvělou přísadou do salátů nebo sendvičů, a také tvoří základnu pro výrobu vlastní nejlepší avokádové pomazánky.

Recept na avokádovou pomazánku:

  • 2 avokáda
  • 1 stroužek česneku (můžete použít více podle chuti)
  • čerstvá petrželka, nasekaná
  • 1 lžička olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá limetková šťáva

Postup:

  • Připravit avokádo, rozkrojit a vyndat dužinu a pecku.
  • Přidat prolisovaný česnek, olivový olej a nasekanou petrželku.
  • Dochutit sůl, pepř a čerstvou limetkovou šťávou.
  • Vše rozmixovat do hladké pomazánky.
  • Podávat s celozrnným chlebem, toastem, nebo jako dip pro zeleninu.

Tato nejlepší avokádová pomazánka je chutná a plná zdravých tuků, vitaminů a minerálů. V případě, že není jasné, co bude k večeři, je možné recept na avokádovou pomazánku využít.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang