Recepty na klasické anglické svatební dorty jsou obvykle poměrně tradiční, obvykle zahrnují lehký piškotový dort, vrstvu marcipánu a silnou vrstvu královské polevy. V závislosti na receptu může dort obsahovat také sušené ovoce a ořechy a může být ozdoben různými jedlými dekoracemi. Obvykle jsou velmi chutné a tvoří krásný a působivý středobod pro každou zvláštní příležitost.
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku změklého másla
- 1 šálek bílého cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek mléka
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte moukou dvě přibližně 20cm kulaté dortové formy. Pokud budete chtít z dortového korpusu vytvářet nějaký tvar, je lepší korpus upéct v hranaté formě, aby se z něj dalo lépe vykrajovat. Oblíbený je například klávesový dort.
Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Ve velké míse utřete máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Po jednom zašlehejte vejce a poté vmíchejte vanilku. Postupně zašlehejte moučnou směs střídavě s mlékem.
Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených forem. Pečte v předehřáté troubě 30 až 35 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde čistá. Ve formě nechte 10 minut chladnout, poté vyklopte na drátěné mřížky a nechte koláč zcela vychladnout. Koláč potřete požadovanou polevou.
Nejlepší polevou pro tradiční anglický svatební dort je klasická máslová poleva. Tento typ polevy se vyrábí z másla, cukru a příchuti, například vanilkové nebo mandlové, která jí dodává jemnou sladkost a hladkou strukturu. Tato poleva je známá svou lehkou chutí a krémovou konzistencí, což z ní činí ideální polevu pro anglický svatební dort.
Svatební dorty si vždy zaslouží patřičnou pozornost. Jsou krásné, avšak mohou být také velmi nákladné. S jejich financováním mohou pomoci peníze jako svatební dar.