Americký rozinkový koláč je klasický domácí moučník, na kterém si pochutnávají již celé generace. Často se podává jako dezert po rodinné večeři nebo jako svačina během dne. Díky své jednoduché je oblíbený u všech věkových kategorií.
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 1 šálek krystalového cukru
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek podmáslí
- 1 1/2 šálku rozinek
Postup:
Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte a vysypte moukou formu. Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl. V druhé míse vyšlehejte cukr, olej, vejce a vanilku, dokud se dobře nespojí.
Přidávejte moučnou směs do cukrové směsi střídavě s podmáslím a šlehejte, dokud se nespojí. Vmíchejte rozinky. Těsto rozetřete do připravené formy. Pečte v předehřáté troubě 25 až 30 minut. Skvělým dezertem je také kakaový koláč s tvarohem nebo ananasový koláč.