Skořicí provoněné řezy, ze kterých dobře vyšlehané těsto, doplněné harmonickým spojením banánu a šťavnaté mrkve, vykouzlí doslova skvost mezi moučníky. Senzačně vláčný a nadýchaný, jehož šťavnatost je navíc podpořena i lahodně jemným tvarohovým krémem.
Recept svým složením i vzhledem připomíná klasický mrkvový dort, ale je ještě vláčnější a chutnější, tak až budete chtít vyzkoušet trochu jiný mrkvový dezert, zkuste upéct tyto řezy. Základem těsta je polohrubá mouka, ořechy, banány a mrkev. Hlavní ingrediencí krému je tvaroh. Jedinou nevýhodou tohoto moučníku je, že je za potřebí jej nechat chvíli odležet. Tudíž si jej nemůžete ihned vychutnat. O to víc se na něj ale budete těšit.
Do těsta můžete přidat i trochu kakaa nebo rozpuštěné čokolády a kombinace s bílým tvarohovým krémem bude dokonalá.
Ingredience:
- 200 g cukru
- 200 ml oleje
- 3 ks vajec
- 200 g polohrubé mouky
- půl sáčku prášku do pečiva
- 1 lžička sody
- 2 lžičky skořice
- 125 g jemně strouhané mrkve
- 125 g rozmačkaných banánů
- 50 g strouhaných ořechů
Krém
- 100 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 250 g tvarohu
- 1 sáček van. cukru
- 4 lžíce mletých ořechů (na posypání)
Postup:
- Začneme tím, že si v míse smícháme cukr, olej a vejce. Důkladně rozšleháme. Poté přidáme banány a také mrkev. Opět důkladně promícháme a přidáme mouku, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva a také sodou. Znovu důkladně promícháme a nakonec přidáme skořici a oříšky.
- Připravíme si plech, který vymažeme a posypeme. Poté námi vytvořenou směs z prvního kroku nalijeme na plech.
- Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C zhruba 40 minut.
- Mezitím si připravíme krém. Jednoduše si vyšleháme máslo s cukry a tvarohem až do hladké podoby.
- Jakmile se nám těsto dopeče a vychladne, tak jej potřeme krémem a posypeme ořechy, tak jako na obrázku. Na úplný závěr naše řezy umístíme alespoň na pár desítek minut do lednice. Máme hotovo!
Mleté ořechy můžete jak v těstě, tak v rámci závěrečného posypání vyměnit za strouhaný kokos. Řezy s ním jsou opravdu vynikající. Kokos totiž s ostatními surovinami úžasně ladí.
V případě kokosové varianty pak neváhejte a plech na pečení vymažte máslem a místo strouhanky jej vysypejte kokosem.