Ananasový řez – recept

Ananasový řez je lahodný a osvěžující moučník z tropického ovoce, který se peče jako obrácený koláč. Tento lahodný a snadno připravitelný ananasový řez je ideální jako pohoštění k ledové kávě nebo za studena louhované kávě cold brew.

Při nákupu ananasu hledejte ty, které jsou jasně žluté s pěknou špičatou korunkou. Vyhněte se těm, které jsou příliš měkké nebo plesnivé. Skladovat je třeba v chladném a tmavém prostoru. Pokud jej chcete uchovat ještě déle, zabalte jej do vlhké papírové utěrky a uložte do chladničky. A pokud se vám nepovede koupit dobře zralý ananas, nebojte se použít i ten kompotovaný, potom můžete ubrat cukru.

TIP: Milovníci ananasu si mohou připravit i lahodné ananasové smoothie.

Ingredience:

  • 400 g oloupaného ananasu nakrájeného na tenké plátky
  • 250 ml javorového sirupu
  • 1 vanilkový lusk, rozpůlený, vyškrábaná semínka
  • 225 g bílé špaldové mouky
  • 150 g sušeného kokosu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 220 g másla, změklého
  • 220 g cukru
  • 4 vejce při pokojové teplotě
  • 200 g zakysané smetany
  • sůl

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte dno a boky 23 cm dortové formy a vyložte ji pečicím papírem.
  2. Ananas, javorový sirup a vanilkový lusk dejte do velké nepřilnavé pánve na středně silný oheň a za občasného otáčení pánví vařte 12 minut nebo dokud se javorový sirup nezredukuje na polovinu a ananas nezezlátne. Ananas přendejte do připravené formy a nechte vychladnout, dokud nebude potřeba. Zbylý sirup dejte stranou.
  3. V míse smíchejte mouku, kokos, prášek do pečiva a 1/2 lžičky soli. Ve stojanovém mixéru vybaveném nástavcem s pádly vyšlehejte máslo, cukr a vanilková semínka do světlé a nadýchané pěny. Po jednom přidávejte vejce a mezi jednotlivými přídavky šlehejte. Vmíchejte moučnou směs a zakysanou smetanu.
  4. Těsto opatrně nalijte na ananas v připravené formě a položte na plech. Pečte 1 hodinu a 20 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte 15 minut stát, aby mírně vychladl.
  5. Na formu položte servírovací talíř, koláč obraťte a formu vyjměte. Na mírném ohni zahřejte odloženou sirupovou směs a dort pokapejte.

Ananas je bohatým zdrojem vitaminu C, vlákniny, manganu, mědi, draslíku a vitamínů skupiny B. Vitamin C pomáhá zlepšovat tvorbu kolagenu, což vede ke zdravější pokožce, zatímco vláknina pomáhá podporovat zdravý trávicí systém. Antioxidant mangan je důležitý pro zdraví kostí, pomáhá při buněčném metabolismu a působí protizánětlivě.

Díky vitamínům a minerálům obsaženým v ananasu je ananas sám o sobě superpotravinou. Nemluvě o tom, že ovoce má nízký obsah kalorií a obsahuje přírodní enzym zvaný bromelain, který napomáhá trávení. Bromelain má protizánětlivé účinky a může dokonce pomáhat předcházet některým typům rakoviny.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang