Italské kuřecí rizoto je oblíbený pokrm, který kombinuje kuřecí maso, rýži, zeleninu a bylinky ve smetanové a aromatické omáčce. Je to klasické italské jídlo a často se podává jako hlavní chod. Kombinace ingrediencí vytváří sytý pokrm, který se dobře kombinuje s různými přílohami.
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku
- 2 1/2 šálku rýže Arborio
- 1/2 šálku bílého vína
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 2 šálky vařeného kuřecího masa nakrájeného na kostičky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1/3 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
- 1 lžička nasekané čerstvé petrželky
Postup:
Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli a česnek a za občasného míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut. Přidejte rýži Arborio a za stálého míchání vařte 1 minutu.
Přidejte víno a za stálého míchání vařte, dokud se tekutina téměř úplně nevstřebá, asi 2 minuty. Přidejte 1 šálek kuřecího vývaru a míchejte, dokud se téměř úplně nevstřebá, asi 5 minut.
Pokračujte v přidávání kuřecího vývaru po 1 šálku za stálého míchání, dokud se tekutina téměř úplně nevstřebá, a teprve poté přidejte další šálek. Když je přidán veškerý kuřecí vývar a rýže je uvařená, ale stále mírně tuhá, vmíchejte kuřecí maso, sůl a pepř.
Odstavte pánev z ohně, vmíchejte parmazán a petrželku a můžete podávat. Skvělou alternativou může být rizoto z olihní nebo surimi rizoto.