Italské kuřecí rizoto – recept

Italské kuřecí rizoto je oblíbený pokrm, který kombinuje kuřecí maso, rýži, zeleninu a bylinky ve smetanové a aromatické omáčce. Je to klasické italské jídlo a často se podává jako hlavní chod. Kombinace ingrediencí vytváří sytý pokrm, který se dobře kombinuje s různými přílohami.

Ingredience:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku
  • 2 1/2 šálku rýže Arborio
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 2 šálky vařeného kuřecího masa nakrájeného na kostičky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1/3 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • 1 lžička nasekané čerstvé petrželky

Postup:

Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli a česnek a za občasného míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut. Přidejte rýži Arborio a za stálého míchání vařte 1 minutu.

Přidejte víno a za stálého míchání vařte, dokud se tekutina téměř úplně nevstřebá, asi 2 minuty. Přidejte 1 šálek kuřecího vývaru a míchejte, dokud se téměř úplně nevstřebá, asi 5 minut.

Pokračujte v přidávání kuřecího vývaru po 1 šálku za stálého míchání, dokud se tekutina téměř úplně nevstřebá, a teprve poté přidejte další šálek. Když je přidán veškerý kuřecí vývar a rýže je uvařená, ale stále mírně tuhá, vmíchejte kuřecí maso, sůl a pepř.

Odstavte pánev z ohně, vmíchejte parmazán a petrželku a můžete podávat. Skvělou alternativou může být rizoto z olihní nebo surimi rizoto.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang