Bramborová pánev s mozzarellou je lahodný pokrm, který kombinuje bohatost brambor se smetanovostí sýra mozzarella. Je to jednoduchý, ale uspokojivý recept, který si můžete vychutnat jako přílohu nebo i jako hlavní jídlo. V tomto receptu se tenké plátky brambor navrství se sýrem mozzarella a poté se dokonale zapečou, čímž vznikne lákavý pokrm, který je na povrchu křupavý a uvnitř měkký. Kombinace zemitých brambor a mazlavé mozzarelly vytváří harmonickou směs chutí, která jistě potěší vaše chuťové pohárky. Ať už pořádáte slavnostní večeři, nebo jen máte chuť na sýrovou dobrotu, tato bramborová pánev s mozzarellou je jistým vítězem.
Ingredience:
- 1/2 kila brambor
- 2 šálky strouhaného sýra mozzarella
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 2 lžíce olivového oleje
Postup:
Předehřejte troubu na 190 °C a lehce vymažte pekáč olivovým olejem.
V malé misce smíchejte prolisovaný česnek, sušené oregano, sůl, pepř a olivový olej.
Na dno připravené zapékací misky naaranžujte vrstvu plátků brambor, které se budou mírně překrývat. Vrstvu brambor pokapejte polovinou směsi česneku a oleje.
Na brambory rovnoměrně nasypte polovinu rozdrobené mozzarelly.
Postup vrstvení opakujte se zbývajícími bramborami, směsí česneku a oleje a rozdrobenou mozzarellou. Povrch posypte nastrouhaným parmazánem a nasekanou čerstvou petrželkou.
Zakryjte zapékací misku alobalem a pečte v předehřáté troubě 30 minut.
Po 30 minutách odstraňte alobal a pečte dalších 10-15 minut, nebo dokud nejsou brambory zlatohnědé a křupavé. Vyjměte je z trouby a před podáváním je nechte několik minut vychladnout.
V případě potřeby ozdobte další nasekanou petrželkou.
Bramborovou pánev s mozzarellou podávejte jako přílohu nebo jako hlavní chod s čerstvým salátem jako přílohou a vychutnejte si domácí bramborovou pánev s mozzarellou!
A jaké další pokrmy můžete z brambor připravit? Co třeba francouzské brambory, lokše nebo zapečené brambory s cuketou.
Věděli jste, že…?
Jednou z hlavních surovin tohoto receptu je mozzarella. Jedná se o lahodný italský sýr, který je často spojován s pizzou a italskými pokrmy. Má jemnou, mléčnou chuť a měkkou, krémovou strukturu. Je jedním z nejoblíbenějších sýrů na světě a je základem italské kuchyně.
Vyrábí se ze sraženého mléka. Sýr se vyrábí zahříváním a roztahováním tvarohu, dokud není hladký a lesklý, a poté se nakrájí na malé kousky. Poté se sýr osolí, vytvaruje do tvaru kuliček a uloží do slaného nálevu nebo syrovátky.
Mozzarella má vysoký obsah bílkovin a vápníku, takže je výživnou volbou pro svačinu. Má také nízký obsah tuku a sodíku, takže je zdravou volbou pro ty, kteří si hlídají váhu. Můžete ji jíst samotnou, roztavenou na pokrmech nebo nakrájenou na kostičky a přidanou do salátů.