Dort s malinami a bílou čokoládou je lahodný dezert, který kombinuje kyselost malin se sladkostí bílé čokolády. Je to skvělá volba pro každou příležitost, od narozenin po svátky a všechno mezi tím. Kombinace obou chutí vytváří rovnováhu sladké a trpké, takže je příjemným pohoštěním pro všechny.
Rychlý dezert z malin a čokolády bude ozdobou kdejaké oslavy nebo party.
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 1 ½ tyčinky nesoleného másla, změklého
- 1 ¼ šálku cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2/3 šálku podmáslí
- 1 šálek čerstvých nebo mražených malin
- 170 g nasekané bílé čokolády
- 1/3 šálku husté smetany
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte moukou dvě kulaté dortové formy. Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Ve velké míse vyšlehejte máslo a cukr do světlé a nadýchané pěny. Přidejte vejce a vanilku.
Střídavě šlehejte směs mouky a podmáslí, dokud se nespojí. Vmíchejte maliny. Těsto rozdělte do připravených forem. Pečte 25 až 30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Ve formičkách nechte 10 minut vychladnout, poté vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Bílou čokoládu a smetanu dejte do misky vhodné do mikrovlnné trouby. Mikrovlnnou troubu zapněte na nejvyšší výkon po dobu 30 sekund a poté promíchejte. Opakujte v 15sekundových intervalech, dokud se bílá čokoláda nerozpustí a směs není hladká.
Rozpuštěnou směs bílé čokolády rozetřete na jednu vrstvu dortu. Navrch položte druhou vrstvu dortu. Podávejte. Výborný je také rebarborový koláč a tvarohový koláč s borůvkami.