Zapečená brokolice na smetaně je lahodná krémová příloha, která podtrhuje chuť čerstvé brokolice. Tento recept spojuje jemné růžičky brokolice se šťavnatou smetanovou omáčkou a vytváří tak dokonalou kombinaci textury a chuti. Pokrm je pak posypán pikantní směsí strouhanky a parmazánu, která mu dodává neodolatelnou křupavou a sýrovou chuť.
Ať už chcete do jídla přidat více zeleniny, nebo si jen chcete dopřát lahodnou a snadno připravitelnou přílohu, zapečená brokolice se smetanou jistě uspokojí vaše chuťové pohárky!
Ingredience:
- 1 velká hlava brokolice nakrájená na růžičky.
- 1 šálek husté smetany
- 1 šálek strouhaného sýra (například čedar nebo mozzarella)
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C a lehce vymažte zapékací misku.
Růžičky brokolice vařte v páře nebo blanšírujte v osolené vroucí vodě 3-4 minuty, dokud lehce nezměknou. Scedíme je a dáme stranou.
V hrnci zahřejte na mírném ohni hustou smetanu, až se začne vařit. Přidejte prolisovaný česnek a sušený tymián a promíchejte. Nechte 2-3 minuty povařit, aby se chutě rozvoněly. Směs smetany osolte a opepřete podle chuti.
Uvařené růžičky brokolice vložte do připravené zapékací misky a zalijte je smetanovou směsí. Ujistěte se, že jsou růžičky rovnoměrně obalené.
Vrch brokolice posypte rozdrobeným sýrem. Zapékejte v předehřáté troubě 15-20 minut, nebo dokud se sýr nerozpustí a na povrchu nezezlátne.
Vyjměte z trouby a před podáváním nechte několik minut vychladnout. Zapečenou brokolici se smetanou podávejte jako přílohu nebo si ji vychutnejte jako lehký hlavní chod.