Kuřecí kung-pao je oblíbené čínské jídlo, které pochází z provincie Sečuán. Jedná se o pikantní smažené jídlo z kuřecího masa, arašídů, chilli papriček a zeleniny v pikantní omáčce. Pokrm se obvykle podává s bílou rýží. Hlavní chuť pokrmu pochází ze sečuánských pepřů a chilli papriček, které mu dodávají pikantní a mírně znecitlivující chuť.
Ingredience:
- 2 kuřecí prsa bez kůže a kostí, nakrájená na centimetrové kostky
- 1/4 šálku sójové omáčky
- 2 lžíce čínského rýžového vína nebo suchého sherry
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 4 stroužky česneku, mleté
- 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1/4 lžičky červených pepřových vloček
- 1/4 šálku kuřecího vývaru
- 1/4 šálku pražených arašídů
- 2 zelené cibule nakrájené na tenké plátky
- 1 červená paprika, nakrájená na centimetrové kousky
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžičky cukru
- 1/2 lžičky sezamového oleje
Postup:
Ve středně velké míse smíchejte kostky kuřete, sójovou omáčku, rýžové víno a kukuřičný škrob. Dobře promíchejte a dejte stranou. Na velké pánvi nebo ve woku rozehřejte rostlinný olej na středně vysoké teplotě.
Přidejte česnek, zázvor a vločky červené papriky a za stálého míchání smažte 30 sekund. Přidejte kuřecí směs a za stálého míchání smažte 3 minuty, nebo dokud není kuře uvařené. Přidejte kuřecí vývar, arašídy, zelenou cibulku, papriku, rýžový ocet, cukr a sezamový olej.
Smažte 2 minuty, nebo dokud zelenina nezměkne a nezkřehne. Kuřecí Kung Pao podávejte s bílou rýží. Oblíbeným čínským pokrmem je také švej-žužu.