Koprová omáčka patří mezi pokrmy, které člověk buď miluje, nebo nenávidí. Podobně je tomu i v případě kulajdy, kterou lze popsat jako koprovou polévku se smetanou, houbami a brambory. Každému, kdo má rád koprovou omáčku, kulajda nepochybně zachutná – zvláště při využití receptů na tu nejlepší kulajdu. Jde o jednoduchý, rychlý, a přitom vynikající pokrm, který stojí za to znát.
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:
- 50 g másla
- 60 g hladké mouky
- 1/2 l vody nebo vývaru z masa
- 2 lžíce sekaného kopru
- 500 ml kysané smetany
- 1 – 2 lžíce octa
- 2 – 3 lžíce cukru
- sůl
- popřípadě žloutek
Postup:
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme vodou nebo polévkou, osolíme, povaříme, přilijeme do ní rozkvedlanou smetanu, podle chuti osladíme a přikyselíme. Nakonec do ní přihodíme kopr a hned odstavíme z ohně. Přidáváme-li žloutek, rozkvedláme jej v trošce studené smetany a přilijeme do vroucí omáčky až nakonec. Už nevaříme, aby se žloutek nesrazil. Není-li koprová omáčka dost hustá, zahustíme ji ještě trochou máslové jíšky.