Dušené hovězí maso se sójou je tradiční čínský pokrm, který kombinuje hovězí maso, sójovou omáčku a další koření a vytváří tak pikantní a chutné jídlo. Často se podává s dušenou rýží nebo nudlemi a je oblíbenou volbou pro rodinné večeře.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kg dušeného hovězího masa nakrájeného na centimetrové kostky
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce čerstvého zázvoru
- 1/4 šálku sójové omáčky
- 1/4 šálku červeného vinného octa
- 1/4 šálku hnědého cukru
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 šálky hovězího vývaru
- 2 šálky vody
- 4 oloupané a nakrájené mrkve
- 4 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- 2 řapíky celeru, nakrájené na kousky
Postup:
Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plamenu. Přidejte hovězí maso a za stálého míchání vařte, dokud nezhnědne. Přidejte cibuli, česnek a zázvor a za stálého míchání vařte, dokud cibule nezměkne. Vmíchejte sójovou omáčku, ocet, hnědý cukr a pepř.
V malé misce smíchejte kukuřičný škrob a hovězí vývar, dokud se kukuřičný škrob nerozpustí. Směs vývaru přidejte do hrnce a promíchejte. Přidejte vodu, mrkev, brambory a celer a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a přikryté vařte asi 1 hodinu nebo dokud hovězí maso nezměkne.
Z hovězího masa si můžete také připravit hovězí plátky se smetanou nebo pikantní hovězí s česnekem.