Černý guláš je tradiční maďarské jídlo z vepřového masa, papriky, cibule a rajčatového protlaku. Obvykle se podává s vařenými bramborami a může se podávat také s nudlemi nebo se zakysanou smetanou. Je to oblíbené jídlo v celé střední a východní Evropě.
Ingredience:
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 2 nakrájené cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky papriky
- 1 lžička sušené majoránky
- 1/4 lžičky kmínu
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 šálky hovězího vývaru
- 2 šálky vody
- 2 šálky brambor nakrájených na kostičky
- 1 šálek nakrájené zelené papriky
- 450 g mletého hovězího masa
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 1/4 šálku zakysané smetany
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup:
Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plamenu. Přidejte cibuli, česnek, papriku, majoránku, kmín, kajenský pepř, sůl a pepř. Za stálého míchání vařte, dokud cibule nezměkne, asi 5 minut. Přidejte rajčatový protlak a mouku a promíchejte.
Přidejte hovězí vývar a vodu a přiveďte k varu. Přidejte brambory, mrkev a papriku. Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte 10 minut. Přidejte mleté hovězí maso a nakrájená rajčata a přikryté vařte 15 minut.
Odstavte z ohně a vmíchejte zakysanou smetanu a petrželku. Podávejte horké. Podávat můžete například s karlovarským knedlíkem nebo těstovinami.