Peciválky s mákem – recept

Peciválky nebo také šišky s mákem jsou oblíbeným sladkým jídlem. Oříšková chuť máku se dokonale snoubí s měkkou strukturou peciválků. Tento pokrm je nejen chutný, nýbrž také plný vitamínů a minerálů. Mák je totiž bohatý na vápník, železo, hořčík, fosfor a zinek.

Ingredience:

  • 0,5kg hladké mouky
  • 3 menší vařené brambory
  • 1 vejce
  • sůl
  • půl kostky droždí
  • 2dcl mléka
  • mák a cukr moučka na posyp

Postup:

Základem peciválků je bramborové těsto. Na vál dáme mouku, nastrouháme brambory, přidáme vejce a sůl – tolik jako na bramborové knedlíky.

Z mléka a droždí přidáme kvásek a vypracujeme těsto.

Z těsta vyválíme silnější placku silnější a vykrajujeme kolečka, které přendaváme na vymazaný plech a pečeme do růžova.

Po upečení dáme kolečka do cedníku a spaříme je vařící vodou. Poté obalujeme v máku a omastíme tukem.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang