Zapečené brambory jsou chutnou a všestrannou přílohou, stejně tak jako vynikajícím samostatným jídlem. Každý si je může připravit podle svých oblíbených ingrediencí. Recept na zapečené brambory potěší každého strávníka.
Zapečené brambory jsou skvělým zdrojem sacharidů, vlákniny a vitaminů a minerálních látek. Mají také nízký obsah tuku a sodíku a lze si je vychutnat bez jakýchkoli přidaných zálivek nebo koření.
Navíc jsou neuvěřitelně snadné na přípravu. Potřeba jen několik surovin.
Ingredience:
- 500g brambor
- 250g cibule
- 1 šlehačka
- brokolice nebo jiná zelenina
- sýr (niva,eidam)
- může být i maso
Postup:
Nejprve si předehřejeme troubu.
Syrové oloupané brambory nakrájíme na kolečka silná cca 0,5cm.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kroužky. Do zapékací misky dáme nejdříve vrstvu cibule.
Na cibuli dáme zeleninu nebo maso, to podle toho na co máme chuť.
To vše překryjeme vrstvou brambor, podle chuti osolíme, zalijeme šlehačkou a dáme zapéct do trouby.
Do zapečených brambor můžeme použít libovolné ingredience. Mezi klasické oblíbené patří strouhaný sýr, zakysaná smetana, slanina a pažitka.