Květák se nejprve uvaří v osolené vodě doměkka, poté se scedí a odstaví. Omáčka se připravuje z másla, česneku, cibule, rajčatového protlaku, papriky, kmínu a špetky soli. Květák se přidá do omáčky a vaří se, dokud omáčka nezhoustne. Tento pokrm se podává s vařenými bramborami, knedlíkem nebo chlebem. Jak na to krok po kroku?
Ingredience:
- 1 květák
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička uzené papriky
- 1/4 lžičky pepře
- 1/4 lžičky mletého koriandru
- 1/4 šálku zeleninového vývaru
- 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 2 lžíce medu
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Květák nakrájejte na růžičky a rozložte na plech. Pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Pečte 25-30 minut, přičemž v polovině pečení květák vyklopte, dokud nezíská zlatohnědou barvu a nezměkne.
Mezitím na velké pánvi na středním ohni rozehřejte zbývající olivový olej. Přidejte česnek, kmín, papriku, pepř a koriandr a za stálého míchání vařte 1 minutu. Přidejte vývar, rajčatový protlak, ocet a med a promíchejte. Přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí cca 5 minut.
Přidejte opečený květák a vařte, dokud se neohřeje asi 5 minut. Ochutnejte a v případě potřeby upravte koření solí a pepřem. Podávejte teplé.
Ze zbývajících kousků květáku doporučujeme vyzkoušet květákové placičky.