Jablkové koláčky – recept

Jablečné dezerty jsou oblíbené již po staletí. Sladká a trpká chuť jablek z nich udělala oblíbenou volbu pro dorty, koláčky nebo buchty. Existuje mnoho receptů na jablečné dezerty, které vyžadují minimum ingrediencí a času. Mezi nimi jsou třeba jablkové koláčky.

Ingredience:

  • 1 balení sušeného droždí
  • 1/4 šálku teplé vody
  • 3 šálky univerzální mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 šálku studeného másla nakrájeného na kostky
  • 1/2 hrnku vlažného mléka
  • 2 velká kyselá jablka, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 1/4 šálku cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 šálku rozpuštěného másla

Postup:

Ve středně velké míse rozpustíme droždí v teplé vodě a necháme 10 minut stát.

V další míse smícháme mouku, sůl a cukr. Vmícháme studené máslo, dokud směs nebude připomínat hrubou drobenku.

Přidáme mléko a směs droždí a mícháme, dokud nevznikne vláčné těsto.

Těsto vyklopíme na lehce pomoučený povrch a 5 minut hněteme. 5. Těsto vložíme do vymazané mísy, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout, dokud se objem nezdvojnásobí. Trvá to přibližně 1 hodinu.

Předehřejeme troubu na 200 stupňů.

Ve středně velké míse smícháme jablka, cukr, skořici, muškátový oříšek a hřebíček.

Těsto rozválíme na lehce pomoučeném povrchu a vykrajujeme malá kolečka.

Do středu kolečka dáme jablečnou směs a rovnoměrně ji rozprostřeme. Jablka pokapeme rozpuštěným máslem.

Koláče vyskládáme na plech a pečeme 35-40 minut, nebo dokud není kůrka zlatohnědá a jablka měkká.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang