Jablečné dezerty jsou oblíbené již po staletí. Sladká a trpká chuť jablek z nich udělala oblíbenou volbu pro dorty, koláčky nebo buchty. Existuje mnoho receptů na jablečné dezerty, které vyžadují minimum ingrediencí a času. Mezi nimi jsou třeba jablkové koláčky.
Ingredience:
- 1 balení sušeného droždí
- 1/4 šálku teplé vody
- 3 šálky univerzální mouky
- 1 lžička soli
- 2 lžíce cukru
- 1/2 šálku studeného másla nakrájeného na kostky
- 1/2 hrnku vlažného mléka
- 2 velká kyselá jablka, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 1/4 šálku cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 šálku rozpuštěného másla
Postup:
Ve středně velké míse rozpustíme droždí v teplé vodě a necháme 10 minut stát.
V další míse smícháme mouku, sůl a cukr. Vmícháme studené máslo, dokud směs nebude připomínat hrubou drobenku.
Přidáme mléko a směs droždí a mícháme, dokud nevznikne vláčné těsto.
Těsto vyklopíme na lehce pomoučený povrch a 5 minut hněteme. 5. Těsto vložíme do vymazané mísy, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout, dokud se objem nezdvojnásobí. Trvá to přibližně 1 hodinu.
Předehřejeme troubu na 200 stupňů.
Ve středně velké míse smícháme jablka, cukr, skořici, muškátový oříšek a hřebíček.
Těsto rozválíme na lehce pomoučeném povrchu a vykrajujeme malá kolečka.
Do středu kolečka dáme jablečnou směs a rovnoměrně ji rozprostřeme. Jablka pokapeme rozpuštěným máslem.
Koláče vyskládáme na plech a pečeme 35-40 minut, nebo dokud není kůrka zlatohnědá a jablka měkká.