Octová kolečka jsou chutnou a snadno připravitelnou svačinkou, kterou si můžete vychutnat kdykoli během dne. Kyselost octa a sladkost cukru vytvářejí jedinečnou chuť, která se dobře kombinuje s různými pokrmy. Navíc se snadno připravují a jsou vynikajícím způsobem, jak využít náhradní kolečka chleba.
Celkově je recept na octová kolečka skvělým způsobem, jak si vychutnat chutnou svačinu, aniž byste museli trávit příliš mnoho času v kuchyni.
Ingredience:
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce bílého octa
- 1/4 šálku cukru
- 1/4 šálku podmáslí
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky mleté skořice
Postup:
Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte 20centimetrovou kulatou dortovou formu. Ve středně velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, kypřicí prášek a sůl.
V samostatné míse smíchejte rozpuštěné máslo, ocet, cukr, podmáslí a vanilkový extrakt. Mokré přísady vlijte do suchých přísad a míchejte, dokud se nespojí. Těsto nalijte do připravené formy a posypte mletou skořicí.
Pečte 25 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde čistá. Před krájením a podáváním nechte koláč zcela vychladnout. Zajímavým spojením chutí jsou také jablečná povidla s octem, které mají velmi podobný charakter jako octová kolečka.