Švej-žužu neboli čína po česku je oblíbeným jídlem s marinovaným masem. Vyniká svou snadnou a rychlou přípravou a skvělou chutí. Jak připravit švej-žužu?
Ingredience:
- 300 g vepřové kýty
- 2 žloutky
- 5 polévkových lžic oleje
- 1 cibule
- 2 lžíce solamylu
- 2 lžíce maggi
- 2 lžíce worcestrové omáčky
- 1 kávová lžička kari koření
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1 feferonka nebo chili koření dle chuti
Postup:
Základem dobrého švej-žužu je dobře připravená marináda a marinování masa alespoň 24 hodin.
Vepřové maso nakrájíme na kostičky a cibuli na drobné kousky. Pak si v nerezové misce připravíme z ostatních ingrediencí marinádu.
Přidáme k ní vepřové maso a cibuli a dobře promícháme. Směs vložíme do lednice na 24 hodin uležet.
Druhý den na rozpáleném oleji marinované maso orestujeme a můžeme podávat.
Základem čínské kuchyně je rýže, která se podává téměř ke každému jídlu. K dispozici je mnoho různých druhů rýže, například jasmínová, dlouhozrnná a lepkavá rýže.
K podání švej-žužu si tedy můžeme vybrat jakýkoliv druh dle chuti.
Dalším oblíbeným čínským jídlem je třeba falešná čína nebo zapékané nudle.