Placky – škvarkové, květákové, palačinky

V době, kdy se zdravý životní styl stává stále důležitějším prvkem lidských životů, je důležité nalézt rovnováhu mezi chutí a péčí o tělo. Rychlá a zdravá jídla jsou velmi oblíbená, například ve formě placek. Jak připravit placky na mnoho způsobů?

SHRNUTÍ ČLÁNKU

Placky jsou díky jednoduchosti surovin jedním z těch univerzálních pokrmů, které se objevují v kuchyních různých kultur po celém světě.

Indické parathas, latinskoamerické arepas nebo vietnamské banh xeo jsou důkazem, jak jsou placky populární bez ohledu na hranice.

Placky lze připravovat z mouky, brambor, květáku, různých druhů zeleniny i masa a přidávat bylinky dle chuti a fantazie.

Životní styl zaměřený na zdravou stravu může být dobrodružstvím plným kulinářských inovací. Škvarkové placky, květákové placky a palačinky symbolem kreativity v kuchyni.

Placky jsou jedním z těch univerzálních pokrmů, které se objevují v kuchyních různých kultur po celém světě. Tato jednoduchá jídla mají nekonečné variace, které oslovují každého, kdo miluje rozmanitost na talíři. 

Historie placek sahá do dávných dob, kdy lidé začali kombinovat jednoduché suroviny, jako jsou brambory, mouka, či rýže, a vytvářet placky jako levný a sytý pokrm. V mnoha kulturách se placky staly stěžejní součástí stravy, a to díky své snadné přípravě a vysoké variabilitě.

Škvarkové placky

Nadýchané škvarkové placky jsou vynikajícím příkladem, jak propojit tradiční chuťové zážitky s moderní touhou po zdraví. Mnoho lidí si spojuje škvarky s tučnými pokrmy, ovšem ve skutečnosti mohou být vynikajícím zdrojem bílkovin a chutí v kombinaci s vhodnými surovinami.

Recept na zdravé nadýchané škvarkové placky by mohl zahrnovat použití ovesné mouky, nízkotučného tvarohu a škvarků. Tato kombinace poskytuje bohatý zdroj vlákniny a bílkovin, což je skvělý způsob, jak dosáhnout sytosti bez nadbytečného příjmu kalorií.

Květák mí vícero možností přípravy.

Květákové placky

Květákové placky jsou oblíbeným trendem v oblasti zdravé výživy. Květák, mnohdy nazývaný „zázrak zeleniny“, se v tomto receptu mění na lehké a chutné placky, které jsou ideální pro snídani, oběd nebo večeři.

Základem květákových placek je jemně nastrouhaný květák smíchaný s vajíčkem, bylinkami a ovesnou moukou. Tato kombinace poskytuje vynikající chuť a také zdravé nutriční hodnoty. Je možné si hrát s různými bylinkami, jako je petržel, koriandr, nebo bazalka, aby placky získaly ještě zajímavější aroma.

Palačinky

Palačinky jsou vítaným hostem na talíři, a dokonce i tento klasický pokrm lze přizpůsobit zdravějšímu životnímu stylu. Namísto bílé mouky lze použít celozrnnou nebo mandlovou mouku, a tím získat více vlákniny a minerálů. Receptů na zdravé palačinky je nepřeberné množství.

Přidání ovoce, jako jsou maliny, banány nebo borůvky, poskytne sladkou chuť bez přídavku rafinovaného cukru. Palačinky lze také posypat ořechy nebo semínky, což dodává chuťovou rozmanitost i zdravé tuky a esenciální živiny.

Recept na zdravé palačinky

Jak si pochutnat na oblíbených pokrmech bez ztráty na výživových hodnotách? Existuje recept na nadýchané palačinky, které jsou lahodné a zároveň plné živin.

Ingredience:

  • 1 šálek celozrnné pšeničné mouky
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 2 lžíce lněné semínko (mleté)
  • 1 lžička prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 šálek nízkotučného mléka (mandlové, sójové nebo kravské)
  • 1/2 šálku jogurtu (případně řeckého jogurtu)
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. V misce smíchejte suché ingredience: celozrnnou pšeničnou mouku, ovesné vločky, mletá lněná semínka, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli.
  2. V jiné misce spojte mokré ingredience: mléko, jogurt, med nebo javorový sirup, rozpuštěný kokosový olej, vejce a vanilkový extrakt.
  3. Pomalu přidejte směs mokrých ingrediencí do směsi suchých ingrediencí. Míchejte, dokud není hladké těsto. Případně lze přidat trochu mléka, pokud je těsto příliš husté.
  4. Rozpalte pánev na středním ohni a lehce ji potřete kokosovým olejem nebo máslem.
  5. Lžící těsta nalijte na pánev a rozetřete ho do kruhového tvaru. Palačinku opékejte z obou stran do zlatavě hnědé barvy.

Tímto receptem na zdravé palačinky si může kdokoliv dopřát lahodnou a vyváženou snídani či svačinu. Jejich výživové hodnoty a chuť je udělají oblíbeným pokrmem pro celou rodinu. 

Zdravá strava nemusí být nudná a právě škvarkové placky, květákové placky a palačinky jsou skvělým důkazem toho, že lze spojit kreativitu v kuchyni s péčí o tělo. Experimentovat s různými ingrediencemi, hrát si s bylinkami.

Placky ve světě

Každá kultura má svůj vlastní způsob přípravy placek. V Indii jsou známé parathas, placky plněné kořeněným bramborovým pyré nebo zeleninou. Latinskoamerická kuchyně přináší arepas, placky z kukuřičné mouky, které jsou oblíbené v Kolumbii a Venezuele.

V Asii jsou populární banh xeo, vietnamské placky s plněním z vepřového masa, krevet a fazolových výhonků. Tyto tradiční placky poskytují pohled do bohatého kulturního dědictví a kreativity, kterou lidé přinášejí do kuchyně.

S postupující globalizací a kulturní výměnou začaly placky nacházet své místo i v moderní kuchyni. Kuchaři experimentují s různými druhy mouky, přidávají do těsta bylinky, koření i netradiční ingredience jako quinoa nebo batáty. Vznikají tak placky, které spojují tradici s moderním vkusem a odpovídají rychlému tempu současného života.

S rostoucím zájmem o zdravý životní styl začaly vznikat i zdravější verze placek. Například quinoové placky nabízejí vysoký obsah bílkovin a jsou bezlepkovou alternativou. Placky z batátů přinášejí bohatství vlákniny a vitamínů. Tyto alternativy ukazují, že placky mohou být nejen chutné, leč také přínosné pro zdraví.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang