Šunka – jak vyrobit domácí šunku v šunkovaru

Šunka, oblíbený pokrm mnoha kuchyní po celém světě, je vyhledávaným kouskem masa. Tato lahodná pochoutka se stala nedílnou součástí mnoha kulinářských tradic a stolů, ať už se objevuje v sendviči, těstovinách nebo na pizze. Jak si doma uvařit šunku?

SHRNUTÍ ČLÁNKU

V mnoha kulturách byla používána jako metoda konzervace masa před vynálezem chladíren.

Pro přípravu domácí šunky lze využít šunkovar.

K přípravě domácí šunky stačí vepřová kýta, sůl a voda.

Šunka svou rozmanitostí chutí přináší do mnoha jídel jedinečný zážitek, ať už je servírována v klasické plátkové podobě, nebo zahrnuta do receptů, jako například špagety se šunkou. Při pohledu na historii a různé kuchyně je patrné, že šunka představuje mnohem více než jen masovou pochoutku – je symbolem tradičních chutí a gastronomického umění.

Domácí šunka

Šunka vyniká jak samostatně, tak i jako přísada do mnoha pokrmů. Od šunkových rolád až po špagety se šunkou – možnosti jsou neomezené. Její sladká a slaná kombinace přidává hloubku a bohatost do receptů, čímž šunka posouvá svou roli na gastronomický vrchol.

Šunkovar – zařízení, které mnozí považují za nepostradatelného pomocníka v kuchyni. Tento přístroj navržený k přípravě a vaření šunky přináší vůni upečeného masa a také otevírá cestu k bezpočtu kulinářských možností.

Šunkovar je zařízení navržené speciálně pro přípravu šunky. Jeho konstrukce a funkce umožňují pečení a vaření šunky tak, aby byla dosažena optimální chuť a textura. Šunkovar často obsahuje vestavěný termometr, párující systém i nádrž na vodu, což přispívá k perfektnímu výsledku.

Důvody, proč mít šunkovar ve své kuchyni:

  • Perfektně upečená šunka: Šunkovar umožní dosáhnout optimálního upečení šunky bez obav z připečení nebo nedovaření. Díky preciznímu nastavení teploty a času bude každý kousek šunky krásně pečený.
  • Zachování šťavnatosti: Díky vestavěnému párujícímu systému šunkovar udržuje maso šťavnaté a výrazné. Pára pomáhá předcházet vysoušení masa, což vede k optimální chuti.
  • Jednoduchost použití: Šunkovary jsou obvykle navrženy s důrazem na jednoduchost ovládání. S minimálním úsilím lze připravit šunku pro celou rodinu.

Šunkovar umožňuje experimentovat s různými druhy šunky – od klasické šunky na Vánoce až po šunku s různými bylinkovými nebo kořeněnými nádechy. Lze v něm připravit také kuře nebo vepřové maso, což rozšiřuje jeho využití v kuchyni. Šunkovar lze využít i pro přípravu různých pokrmů, jako jsou dušená zelenina nebo ryby. Jeho všestrannost ho činí ceněným kuchařským pomocníkem.

Šunkovar není jen spotřebičem, je to klíčový nástroj pro ty, kteří si chtějí užít šunku s minimálním úsilím. Od tradičních rodinných oslav po experimentování s novými chuťovými kombinacemi – šunkovar přináší do kuchyně radost z vaření a vůni, která láká celou rodinu k jídelnímu stolu.

Recept na šunku

Výroba domácí šunky v šunkovaru je jednoduchá. Receptů na domácí šunku v šunkovaru existuje mnoho, avšak v podstatě je princip stejný. V receptech domácí šunky v šunkovaru se nejvíce liší druh masa k tomu použitý.

  • 1 kg vepřové kýty
  • 12 gramů obyčejné kuchyňské soli + stejné množství řeznické soli
  • 2 dcl vody
  • lžíci medu (nemusí být)
  • zavařovací teploměr

Maso se očistí a nakrájí na malé kostky. Část masa se umele. Kostky masa a umletou část je nutno osolit. Poté je se přidá med a zamíchá. Vše je důležité důkladně prohníst dohromady. Jakmile začne maso vylučovat bílkovinu, přidá se voda a míchá 30 minut.

Jakmile je maso promícháno, je nutné dát jej odležet do lednice. Po 24 hodinách je možné maso natlačit do šunkovaru. Šunkovar je nutné vyplnit sáčkem. Jakmile je naplněno, musí se víko šunkovaru přitlačit, velmi pevně.

Stlačení je důležité pro to, aby šunka držela pohromadě. Naplněný šunkovar se vloží do horké vody, nikoliv vroucí. Je dobré šunku vařit kolem 1,5 hodiny. Šunka by měla být připravena ke konzumaci po úplném vychladnutí.

Historie šunky

Šunka má kořeny hluboko v historii lidské stravy. V mnoha kulturách byla používána jako metoda konzervace masa před vynálezem chladíren a moderních konzervačních metod. Starověcí Římané a Číňané praktikovali různé způsoby sušení a solení masa, což umožňovalo jeho dlouhodobé skladování.

S chodem času se postupy vylepšovaly a vznikaly regionální variace, přidávajíce šunce specifické aroma a chuť. Šunka se stala neodmyslitelnou součástí mnoha tradičních svátečních jídel a slavností. V mnoha kulturách se spojuje s pohostinností a rodinnými oslavami.

Dnes je k dispozici mnoho druhů šunky, každý s vlastním charakterem a způsobem přípravy. Plátková šunka, parmská šunka nebo španělské serrano – každá z těchto variant si najde své příznivce. Některé šunky jsou sušené na vzduchu, jiné uzené, a další pomalu dozrávají získávajíce tak svůj nezaměnitelný charakter.

Šunkofleky je možné dopéct v troubě.

Nejlepší šunkofleky

Recepty na nejlepší šunkofleky se mohou lišit podle osobních preferencí a kulinářských tradic. Základní recept na tradiční šunkofleky:

Ingredience:

  • 400 g fleků (nejlépe širokých)
  • 200 g uzeného masa (šunky nebo špek)
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla nebo oleje
  • 2 lžičky mleté papriky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • kysaná smetana na podávání

Postup:

  1. Připravit si vodu s trochou soli a dát vařit fleky podle pokynů na obalu.
  2. Nakrájet šunku nebo špek na malé kostičky.
  3. Na pánvi rozehřát máslo, nebo olej a osmahnout na něm jemně nakrájenou cibuli, dokud nebude sklovitá.
  4. Přidat šunku do pánve s cibulí a restovat spolu až dozlatova.
  5. Přidat uvařené fleky do pánve s cibulí a masem. Dobře promíchat, aby se všechny ingredience spojily.

Tento recept je pouze základ a lze jej upravit podle svých preferencí. Někteří lidé přidávají nasekanou petrželku nebo jiné bylinky pro další chuťový zážitek. Je těžké říci, jaké šunkofleky jsou nejlepší.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang