Švestkový koláč s mákem, který je lahodně vlhký a voňavý, je klasickým receptem na moučník, který se hodí pro každou zvláštní příležitost. Přídavek máku dodává této lahodné pochoutce strukturu a chuť, takže je lahodnou a požitkářskou pochoutkou pro každého mlsouna.
Tento švestkový koláč s mákem se připravuje z jednoduché kombinace univerzální mouky, kypřicího prášku, jedlé sody a mleté skořice. Mák dodá koláči jedinečnou křupavost a chuť, zatímco švestky mu dodají sladkou a ovocnou chuť. Jak na to?
Švestkový koláč s mákem
Přípravu koláče začněte předehřátím trouby na 200 °C. Vymažte a vysypte moukou dortovou formu a dejte ji stranou.
Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a mletou skořici. V samostatné míse smíchejte rozpuštěné máslo s cukrem, dokud nebude světlé a nadýchané. Přidejte vejce a míchejte, dokud se dobře nespojí. Do směsi másla a cukru pomalu přidejte moučnou směs a míchejte, dokud se nespojí. Přisypte mák a švestky.
Těsto nalijte do připravené dortové formy a pečte 25-30 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Po upečení nechte koláč před vyjmutím z formy zcela vychladnout.
Při podávání posypte švestkový koláč s mákem moučkovým cukrem a podávejte s kopečkem čerstvě ušlehané smetany nebo kopečkem oblíbené zmrzliny. Vychutnejte si tento klasický švestkový koláč s mákem a dopřejte si lahodnou chuť tohoto klasického koláče.
Jednoduchý švestkový koláč s mákem – krok po kroku
V tomto ročním období je mezi mnoha lidmi oblíbený jednoduchý švestkový koláč s mákem. Tato lahodná pochoutka je ideálním způsobem, jak oslavit toto roční období a pochutnat si na lahodném dezertu.
Kombinace sladkých švestek a máku vytváří jedinečnou a lahodnou chuť, kterou si mnoho lidí oblíbilo. Samotný jednoduchý švestkový koláč s mákem je vlhký a nadýchaný, s lehkou a vzdušnou strukturou. Švestky mu dodávají nádech kyselosti a mák oříškovou křupavost, což z něj dělá dokonalou pochoutku.
Jednoduchý švestkový koláč s mákem je také neuvěřitelně univerzální. Lze ho podávat jako dezert nebo si ho vychutnat jako svačinu. Lze ho různě doplnit, například šlehačkou, zmrzlinou nebo čerstvým ovocem. Jednoduchý švestkový koláč s mákem ho podávat i s krémem nebo jako jedinečný a chutný doplněk snídaně či pozdní snídaně.
Ingredience:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 šálku rozpuštěného nesoleného másla
- 1 šálek krystalového cukru
- 1 velké vejce
- 2 lžíce máku
- 2 šálky čerstvých švestek, zbavených pecky a nakrájených na kousky
Švestkový koláč s mákem je navíc výbornou volbou pro ty, kteří hledají zdravější dezert. Švestky mají přirozeně vysoký obsah vlákniny a nízký obsah kalorií, takže jsou zdravou volbou. Mák je také skvělým zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Jaký je postup?
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte a vysypte moukou koláčovou formu.
- Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a mletou skořici.
- V samostatné míse smíchejte rozpuštěné máslo a cukr, dokud nebude světlé a nadýchané. Přidejte vejce a míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Do směsi másla a cukru pomalu přidávejte moučnou směs a míchejte, dokud se nespojí. Přimíchejte mák a švestky.
- Těsto nalijte do připravené koláčové formy a pečte 25-30 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Před vyjmutím z formy nechte koláč zcela vychladnout.
- Poprašte moučkovým cukrem a podávejte s kopečkem čerstvě ušlehané smetany nebo kopečkem oblíbené zmrzliny.
V neposlední řadě je kombinace švestek a máku klasickou chuťovou kombinací, která jistě potěší. Je to nostalgická kombinace chutí, kterou si mnoho lidí vychutnává již po několik generací. Kombinace sladké a ořechové chuti jistě potěší chuťové pohárky a učiní tento koláč oblíbeným mezi mnoha lidmi.
Ze všech těchto důvodů není divu, že je švestkový koláč s mákem tak oblíbený. Je to lahodná, všestranná a zdravá pochoutka, kterou si můžete vychutnat kdykoli během roku.
Švestkový koláč s mákem a tvarohem
Švestkový koláč s mákem a tvarohem je lahodná a zdravá pochoutka, kterou si lze vychutnat jako snídani, dezert nebo i jako svačinu. Tento koláč je vyroben z čerstvých švestek, máku a tvarohu, které dohromady vytvářejí vlhký a chutný koláč, který si každý zamiluje.
Švestky tomuto švestkovému koláči s mákem a tvarohem dodávají šťavnatou, sladkou chuť a mák oříškovou křupavost. Díky tvarohu je koláč mimořádně vlhký a lehký a zároveň má sýrovou chuť. Tento koláč je ideální pro každou příležitost a můžete ho podávat s jogurtem nebo kopečkem zmrzliny, abyste si ho obzvlášť vychutnali.
Přípravu švestkovému koláči s mákem a tvarohem začne člověk předehřátím trouby na 200 °C. Vymažte formu a dejte ji stranou. Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Poté přidejte máslo a pomocí mixéru nebo dvou nožů vmíchejte máslo do moučné směsi, dokud nebude připomínat hrubou mouku.
V samostatné míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé a nadýchané pěny na švestkový koláč s tvarohem a mákem. Poté přidejte tvaroh a mák a míchejte, dokud se nespojí. Tuto směs vlijte do směsi mouky a másla a míchejte, dokud se nespojí. Nakonec vmíchejte švestky.
Těsto na švestkový koláč s tvarohem a mákem nalijte do připravené formy a pečte 40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte koláč 10 minut vychladnout ve formě a poté jej přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladl.
Tento švestkový koláč s tvarohem a mákem jistě potěší každého. Je to lahodná a zdravá pochoutka, kterou si lze vychutnat jako snídani, dezert nebo svačinu.
Švestkový koláč s mákem a drobenkou
Pokud hledáte chutný a jedinečný dezert, pak nehledejte nic jiného než tento recept na švestkový koláč s mákem a drobenkou. Šťavnaté švestky a křupavý mák mu dodají texturu a chuť, zatímco drobenka dodá švestkovému koláči s mákem a drobenkou křupavý povrch.
Přípravu švestkového koláče s mákem a drobenkou začněte předehřátím trouby na 200 °C a vymaštěním kulaté pružinové formy. Poté ve velké míse prošlehejte 1,5 hrnku celozrnné mouky, ¼ hrnku máku, 1 lžičku prášku do pečiva a ½ lžičky mořské soli.
V samostatné míse smíchejte ½ šálku změklého veganského másla a 1 šálek kokosového cukru do světlé a nadýchané pěny. Do směsi na švestkový koláč s mákem a drobenkou zašlehejte 2 lněná vejce (2 lžíce mletého lněného semínka smíchané se 6 lžícemi vody a nechané 10 minut odstát) a 1 lžičku vanilkového extraktu.
Pomalu přidávejte na švestkový koláč s mákem a drobenkou suché přísady k mokrým a míchejte, dokud se nespojí. Těsto rozetřete do připravené formy a navrch dejte 1,5 hrnku vypeckovaných a rozpůlených švestek. Na drobenku smíchejte v malé misce ¾ hrnku ovesných vloček, 2 lžíce rozpuštěného veganského másla a 2 lžíce kokosového cukru.
Drobenkou posypte švestky a koláč pečte 35-40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Před vyjmutím z formy a podáváním nechte koláč zcela vychladnout. Lze upéct s drobenkou i kynutý švestkový koláč s mákem a drobenkou.
Kynutý švestkový koláč s mákem
Kynutý švestkový koláč s mákem je lahodná a chuťově výrazná pochoutka, která se hodí pro každou příležitost. Tento koláč je připraven ze šťavnatých švestek, křupavého máku a lehkého a nadýchaného koláčového základu. Kombinace těchto ingrediencí vytváří vlhký, chuťově výrazný koláč, který si každý zamiluje.
Kynutý švestkový koláč s mákem připravíte tak, že troubu předehřejete na 200 °C a vymažete pečicí formu. Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Poté přidejte máslo a pomocí mixéru nebo dvou nožů ho vmíchejte do moučné směsi, dokud nebude připomínat hrubou mouku.
V samostatné míse na kynutý švestkový koláč s mákem vyšlehejte vejce a cukr do světlé a nadýchané pěny. Poté přidejte mák a míchejte, dokud se nespojí. Tuto směs vlijte do směsi mouky a másla a míchejte, dokud se nespojí. Nakonec vmíchejte švestky.
Těsto na kynutý švestkový koláč s mákem nalijte do připravené formy a pečte 40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte koláč 10 minut vychladnout ve formě a poté jej přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladl. Můžete pro obměnu vyzkoušet kynutý švestkový koláč s mákem a drobenkou.
Hrnkový švestkový koláč s mákem
Tento hrnkový švestkový koláč s mákem je ideální pochoutkou pro každou příležitost. Švestky a mák mu dodávají šťavnatou, sladkou chuť a lehký a nadýchaný hrnkový švestkový koláč s mákem z něj dělá lahodnou pochoutku.
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku změklého másla
- 2 vejce
- 1/2 šálku cukru
- 1/2 šálku máku
- 2 šálky čerstvých švestek nakrájených na kostičky
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C a vymažte hrnek standardní velikosti.
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte máslo a pomocí mixéru na pečivo nebo dvou nožů vmíchejte máslo do moučné směsi, dokud nebude připomínat hrubou mouku.
- V samostatné míse vyšlehejte vejce a cukr do světlé a nadýchané pěny.
- Přidejte mák a míchejte, dokud se nespojí.
- Tuto směs vlijte do směsi mouky a másla a míchejte, dokud se nespojí.
- Nakonec vmíchejte švestky.
- Těsto nalijte do připraveného hrnku a pečte 30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Nechte koláč v hrnku 10 minut vychladnout a poté jej přeneste na talíř, aby zcela vychladl.
Vychutnejte si hrnkový švestkový koláč s mákem. Lze k tomu dát zmrzlinu nebo šlehačku, jak bylo zmíněno výše. Švestky je možné obměnit například rybízovou marmeládou.
Zdravý švestkový koláč s mákem
Pokud hledáte zdravou obměnu klasického dezertu, podívejte se na tento lahodný zdravý švestkový koláč s mákem. Tento bezlepkový a veganský koláč je ideální jako sladká svačina nebo dezert. Šťavnaté švestky a křupavý mák zdravý švestkovému koláči s mákem dodají texturu a chuť a celozrnná mouka mu dodá zdravou oříškovou chuť.
Přípravu zdravého švestkového koláče s mákem začněte předehřátím trouby na 200 °C a vymaštěním kulaté pružinové formy. Poté ve velké míse prošlehejte 1,5 hrnku celozrnné mouky, ¼ hrnku máku, 1 lžičku prášku do pečiva a ½ lžičky mořské soli.
V samostatné míse na zdravý švestkový koláč s mákem smíchejte ½ šálku změklého veganského másla a 1 šálek kokosového cukru do světlé a nadýchané pěny. Do směsi zašlehejte 2 lněná vejce (2 lžíce mletého lněného semínka smíchané se 6 lžícemi vody a nechané 10 minut odstát) a 1 lžičku vanilkového extraktu.
Pomalu přidávejte suché přísady k mokrým a míchejte, dokud se nespojí. Těsto rozetřete do připravené formy a navrch dejte 1 ½ hrnku vypeckovaných a rozpůlených švestek. Koláč pečte 35-40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Před vyjmutím z formy a podáváním nechte koláč zcela vychladnout.
Tento švestkový koláč s mákem je ideální způsob, jak si vychutnat zdravý dezert. Koláč je veganský a bezlepkový a celozrnná mouka mu dodává zdravou chuť. Šťavnaté švestky a křupavý mák mu dodávají lahodnou strukturu, takže je to ideální svačina nebo dezert.
Jogurtový švestkový koláč s mákem
Pokud hledáte chutný a zdravý dezert, který určitě zaujme, nehledejte nic jiného než neodolatelný jogurtový švestkový koláč s mákem. Tento jogurtový švestkový koláč s mákem je plný chuti a výživných látek, takže je ideální pochoutkou pro každou příležitost.
Základ jogurtového švestkového koláče s mákem tvoří lehký a nadýchaný jogurt a mandlová mouka. Tato kombinace vytváří vlhký a chuťově výrazný koláč, který vás jistě uspokojí. Přídavek máku dodává koláči extra oříškovou a zemitou chuť, která doplňuje sladké švestky. Mák také dodá koláči texturu a výživné látky, protože je dobrým zdrojem vlákniny, hořčíku a vápníku.
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku nesoleného másla, změklého
- 1 šálek krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1 šálek obyčejného řeckého jogurtu
- 2 lžíce máku
- 1/2 šálku nakrájených švestek
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte a vysypte moukou kulatou dortovou formu.
- Ve středně velké míse prošlehejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
- Ve velké míse vyšlehejte máslo a cukr do světlé a nadýchané pěny. Přidejte vejce jedno po druhém a šlehejte, dokud se nespojí. Přidejte vanilku a jogurt a míchejte, dokud se nespojí.
- Pomalu přidávejte suché přísady k mokrým a míchejte, dokud se nespojí. Vmíchejte mák a nakrájené švestky.
- Těsto nalijte do připravené koláčové formy a pečte 40-45 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Nechte koláč 10 minut vychladnout ve formě a poté jej vyklopte na drátěnou mřížku, aby zcela vychladl.
Po vychladnutí je jogurtový švestkový koláč s mákem připraven k podávání. Podávejte ho tak, jak je, nebo ho pro ozvláštnění ozdobte čerstvou šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou. Ať už ho budete podávat jakkoli, tento koláč si určitě oblíbíte. Příště je možné vyzkoušet pekanový koláč.