Kapra si nejvíce spojujeme s Vánoci. Ačkoliv ho většina lidí zná spíše v jeho smažené variantě, dá se připravit i zdravější cestou, například pečením nebo právě dušením. A chutnat bude pořád skvěle.
Kapří maso je lehce stravitelné a není příliš tučné, proto se hodí i do redukční diety. Je zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínu D a minerálních látek, jako je například fosfor a draslík. Proto je určitě namístě si na kapra vzpomenout více než jedenkrát za rok.
Vaření v páře pomáhá zachovat přirozenou chuť kapra, protože pára uzavře šťávy a zabrání vysušení ryby. Vaření v páře také usnadňuje vyjmutí kostí z ryby, protože se při tomto způsobu vaření lépe vyjímají.
Při vaření kapra v páře je důležité použít mělký parní koš, aby byla ryba vystavena působení páry. Přidáním několika plátků citronu nebo limetky do parního hrnce dodáte rybě jasnou citrusovou chuť.
TIP: Milovníci rybích specialit mohou vyzkoušet i peruánské ceviche, rybu Mahi Mahi nebo třeba lososa v alobalu.
Ingredience:
- 1 kg kapra
- 120 g másla
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- 100 ml smetany
- 100 g hladké mouky
- 1 citrón
- zelená petržel
- karotka
- cibule
Postup:
- Kapra nakrájíme na dílky, osolíme, opepříme a pomoučíme. Po obou stranách jej opečeme na másle.
- Kapra z másla vyndáme a do zbylého másla přidáme nakrájenou cibulku a necháme ji zpěnit, přidáme nakrájenou karotku, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, citrónovou šťávu, smetanu s rozmíchanou moukou a dusíme pod pokličkou.
- Před podáváním posypeme petrželkou. Jako přílohu podáváme brambory.
Tipy pro vás:
- Kapří maso se hodí pro všechny typy kuchyňské přípravy sladkovodních ryb. Pro přípravu dietních pokrmů z kapra je nejvhodnější vaření či dušení. Velmi chutné pokrmy můžete z kapra připravit pečením.
- K nejrozšířenějším úpravám patří kapr smažený, který je také nedílnou součástí štědrovečerní večeře. Kapří maso se výborně hodí i ke grilování, ke kterému je možné využít i předem okořeněné (marinované) výrobky z chlazených kapřích filet.
- Na rozdíl od jiných národů u nás vaření patří k méně běžným způsobům přípravy ryb. Tento způsob úpravy je využívaný především při přípravě dietních jídel, protože vařené rybí maso je velmi lehce stravitelné.
- Rybí maso je nutné vařit jen mírným varem, jinak by se rozpadlo. Tato zásada platí i pro přípravu polévky z kapra. K tradičním pokrmům z kapra, které jsou připravené vařením, patří kapr na modro a kapr na černo.
- Při pečení se kapří maso zanechává svojí výraznou chuť a nedochází k vyluhování chuťových látek. Na druhé straně je kapří maso upravené pečením hůře stravitelné než maso upravené vařením či dušením. Kapra je možné péct v celku včetně hlavy a ploutví anebo rozděleného na porce.