Dušený kapr s karotkou – recept

Kapra si nejvíce spojujeme s Vánoci. Ačkoliv ho většina lidí zná spíše v jeho smažené variantě, dá se připravit i zdravější cestou, například pečením nebo právě dušením. A chutnat bude pořád skvěle.

Kapří maso je lehce stravitelné a není příliš tučné, proto se hodí i do redukční diety. Je zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínu D a minerálních látek, jako je například fosfor a draslík. Proto je určitě namístě si na kapra vzpomenout více než jedenkrát za rok.

Vaření v páře pomáhá zachovat přirozenou chuť kapra, protože pára uzavře šťávy a zabrání vysušení ryby. Vaření v páře také usnadňuje vyjmutí kostí z ryby, protože se při tomto způsobu vaření lépe vyjímají.

Při vaření kapra v páře je důležité použít mělký parní koš, aby byla ryba vystavena působení páry. Přidáním několika plátků citronu nebo limetky do parního hrnce dodáte rybě jasnou citrusovou chuť.

TIP: Milovníci rybích specialit mohou vyzkoušet i peruánské ceviche, rybu Mahi Mahi nebo třeba lososa v alobalu.

Ingredience:

  • 1 kg kapra
  • 120 g másla
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 100 ml smetany
  • 100 g hladké mouky
  • 1 citrón
  • zelená petržel
  • karotka
  • cibule

Postup:

  1. Kapra nakrájíme na dílky, osolíme, opepříme a pomoučíme. Po obou stranách jej opečeme na másle.
  2. Kapra z másla vyndáme a do zbylého másla přidáme nakrájenou cibulku a necháme ji zpěnit, přidáme nakrájenou karotku, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, citrónovou šťávu, smetanu s rozmíchanou moukou a dusíme pod pokličkou.
  3. Před podáváním posypeme petrželkou. Jako přílohu podáváme brambory.

Tipy pro vás:

  • Kapří maso se hodí pro všechny typy kuchyňské přípravy sladkovodních ryb. Pro přípravu dietních pokrmů z kapra je nejvhodnější vaření či dušení. Velmi chutné pokrmy můžete z kapra připravit pečením.
  • K nejrozšířenějším úpravám patří kapr smažený, který je také nedílnou součástí štědrovečerní večeře. Kapří maso se výborně hodí i ke grilování, ke kterému je možné využít i předem okořeněné (marinované) výrobky z chlazených kapřích filet.
  • Na rozdíl od jiných národů u nás vaření patří k méně běžným způsobům přípravy ryb. Tento způsob úpravy je využívaný především při přípravě dietních jídel, protože vařené rybí maso je velmi lehce stravitelné.
  • Rybí maso je nutné vařit jen mírným varem, jinak by se rozpadlo. Tato zásada platí i pro přípravu polévky z kapra. K tradičním pokrmům z kapra, které jsou připravené vařením, patří kapr na modro a kapr na černo.
  • Při pečení se kapří maso zanechává svojí výraznou chuť a nedochází k vyluhování chuťových látek. Na druhé straně je kapří maso upravené pečením hůře stravitelné než maso upravené vařením či dušením. Kapra je možné péct v celku včetně hlavy a ploutví anebo rozděleného na porce.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang