Letní sezóna čerstvých borůvek si žádá další recept na skvělý borůvkový koláč. Použít ale můžete i jakékoli jiné sezónní drobné ovoce.
Borůvkový koláč je klasický americký moučník, který je známý již po několik generací. Tato sladká a koláčovitá pochoutka je oblíbená od rodinných setkání až po sváteční oslavy, a může být i skvělým ovocným dortem.
Tradiční borůvkový koláč začíná máslovou a vločkovou krustou, nebo může být vyroben z křehkého těsta. Tu lze podle vašich preferencí připravit od základu nebo koupit v obchodě. Náplň se připravuje z čerstvých nebo mražených borůvek, cukru, mouky, citronové šťávy a skořice.
Náplň se pak nalije do kůrky a přiklopí se mřížkovou kůrkou nebo pevnou vrchní kůrkou. Koláč se pak peče, dokud není kůrka zlatohnědá a náplň bublá.
Krásná fialovomodrá barva borůvek vytváří úžasnou prezentaci. Borůvky jsou superpotravina plná antioxidantů, vitamínů a minerálů. Mají sladkokyselou chuť, která je vyvážena sladkostí cukru a kyselostí citronové šťávy. Skořice jim dodává hřejivý nádech a koření.
Borůvkový koláč je skvělý dezert pro každou příležitost. Lze ho podávat teplý i studený, s kopečkem zmrzliny nebo kopečkem čerstvě ušlehané smetany. Lze si ho vychutnat i samostatně nebo jako součást letního pikniku. Ať už ho podáváte jakkoli, borůvkový koláč vám určitě zachutná.
V případě, že neholdujete vyloženě borůvkovému koláči, můžete vyzkoušet lahodný jahodový koláč nebo švestkový koláč s mákem.
Ingredience na tvarohový koláč s borůvkami
Těsto:
- 4 vejce
- 2 bílky
- 250 ml cukru
- 5 lžic mléka
- 100 ml oleje
- 500 ml polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- čerstvé borůvky (mohou být zahradní i lesní)
Náplň:
- 1 tvaroh
- 400 g zakysané smetany
- 2 žloutky
- 2 vanilkové cukry
Postup na tvarohový koláč s borůvkami
- Z bílků si ušleháme tuhý sníh.
- Ušleháme žloutky s cukrem a olejem, přidáme mouku, mléko a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na pečící papír.
- Na těsto poklademe omyté a osušené borůvky. Na náplň smícháme uvedené ingredience a nalijeme ji na borůvky.
- Tvarohový koláč s borůvkami pečeme 20 minut při 180°C.
Věděli jste, že?
Borůvky pocházejí ze Severní Ameriky a ve Spojených státech se pěstují již od počátku 19. století.
Jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, vitaminů C a K a manganu. Mají také vysoký obsah antioxidantů, které pomáhají chránit organismus před oxidačním stresem. Studie prokázaly, že borůvky mohou pomoci snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a obezity.
V minulosti se borůvky používaly při různých onemocněních, včetně průjmu, zánětu úst, močových potíží a cukrovky. Díky vysokému obsahu vitaminu C se tradičně používala také jako prevence kurdějí. Během druhé světové války jedli britští piloti borůvkový džem v domnění, že jim zlepší noční vidění.
Dnes se borůvky propagují jako doplněk stravy při nočním vidění, šedém zákalu, křečových žilách a dalších onemocněních, jako je ateroskleróza (při níž se v tepnách tvoří plak).