Cuketová kolečka – recept

Smažená cuketová kolečka jsou oblíbeným receptem z cukety, který zná téměř každý. Cukety bývá v letních měsích velké množství, a její smažená verze je častou volbou zpracování. Cuketová kolečka jsou odlehčenou verzí obalované cukety a hodí se především jako příloha.

Cuketa je všestranná a výživná zelenina, která se skvěle hodí do řady receptů. Obsahuje hodně vody a nemá příliš výraznou chuť, proto ji lze snadno upravit dle vlastní chuti. Cuketu lze připravit jako rychlou přílohu, snadný předkrm nebo zajímavý hlavní chod.

Ingredience:

  • 1 středně velká cuketa
  • sůl
  • pepř
  • olej na smažení

Postup:

Cuketu omyjeme a nakrájíme na kolečka o šířce asi 0,5 cm.

Dále kolečka cukety osolíme, opepříme a zprudka osmažíme na oleji.

Pro ještě odlehčenější variantu lze cuketu místo smažení opéct v troubě na pečícím papíře.

Další cuketové recepty

Z cuketových receptů jsou skvělou volbou např. pečené cuketové placky na styl bramboráků, dále cuketová polévka nebo cuketové těstoviny. Ze sladkých pokrmů stojí za vyzkoušení rozhodně cuketová bábovka. Zajímavou variantou je smažená cuketa, která se dá připravit na několik způsobů, např. jako smažená cuketa v těstíčku.

Cukety lze jíst syrové, vařené nebo grilované. Při konzumaci syrové má křupavou strukturu a lze ji přidávat do salátů nebo jíst jako svačinu. Vařená má krémovou strukturu a lze ji použít do polévek, dušených pokrmů, nákypů a smažených jídel. Je také skvělým doplňkem pečiva, jako jsou chleby, muffiny a koláče.

Cuketa má nízký obsah kalorií a je dobrým zdrojem vlákniny, vitaminu C a draslíku. Cuketa má také vysoký obsah antioxidantů a může pomáhat snižovat záněty v těle. Díky neutrální chuti ji lze použít do sladkých i slaných pokrmů, jako jsou zdravé cuketové placky v troubě.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang