Pokud máte rádi pikantní chutě, zkuste si připravit tyto lahodné kuřecí plátky. Kořenící směs Harissa jim dodá ten správný říz a vy už si nemusíte lámat hlavu, co uvaříte k sobotnímu obědu.
Ingredience na brazilské plátky
- 4 kuřecí prsní řízky
- 2 vejce
- 1,5 lžíce Harissy
- 1 lžička pepře
- 1 lžička Maggi
- 1 lžička soli
- 1,5 lžíčky Solamylu
- 8 stroužků česneku
- 1 lžička oleje
Postup na brazilské plátky
- Všechny ingredience promícháme a do vzniklé marinády naložíme kuřecí plátky na 18-24 hodin odležet.
- Marinované plátky zprudka orestujeme na rozpáleném oleji.
- Hotové brazilské plátky podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovými či batátovými hranolky.
Věděli jste, že…?
Harissa je pálivá severoafrická pasta z chilli papriček, která se vyrábí z různých ingrediencí, včetně pálivých chilli papriček, česneku, olivového oleje, římského kmínu, koriandru a někdy i rajčat. Je oblíbená v tuniské, alžírské, marocké a blízkovýchodní kuchyni a často se podává jako koření nebo dip.
Harissa se používá všude tam, kde se dá použít chilli tj. k přiostření pokrmů, do gulášů, polévek, na „čínu“, při grilování a pečení masa a ryb a pod. Tradičně se podává s kuskusem nebo v aromatických polévkách a k dušeným pokrmům. Kuskus s tofu jí také nepohrdne.
Harissa se prodává zavařená ve skleničkách jak na trzích v Maghrebu a na Blízkém východě, tak v Evropě.