Brambory patří mezi velmi oblíbené potraviny, zejména pro své všestranné využití i příznivou cenu. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, doporučujeme bramborové placičky podle našeho receptu. Jsou jednoduché na přípravu a spolehlivě zasytí.
Tahle dobrota, kterou milovaly už naše babičky, patří do tradiční staročeské kuchyně. Bramborové placky můžete servírovat jako přílohu nebo klidně jako samostatný chod třeba s hrnkem čerstvého mléka.
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 2 vejce
- 30 dkg měkkého salámu
- polohrubá mouka
- sůl
- pepř
- mleté koření na bramborák
- tuk na smažení
- cibule
- masox
- hladká mouka
- smetana ke šlehání
- česnek
Postup:
- Brambory oloupeme, rozkrájíme a uvaříme v osolené vodě. Po uvaření je scedíme na sítko a necháme pořádně odkapat zbývající vodu. Pak je dáme do mísy a rozmačkáme.
- Přidáme sůl, pepř, koření, salám nakrájený na kostičky a 2 lžíce polohrubé mouky. Promícháme a děláme placičky asi 1 cm vysoké, obalíme v polohrubé mouce a ihned smažíme na pánvi. Oleje dávejte jen trochu.
- Těsto není příliš husté, ale smaží se krásně.
- Pro výrobu česnekové omáčky nejdříve osmažíme cibulku nakrájenou na jemné kousky, poté podlijeme vývarem z masoxu, zahustíme hladkou moukou a přidáme smetanu.
- Nakonec ochutíme česnekem a osolíme.
- Podáváme společně, placičky můžeme omáčkou i přelít.
Bramborové placky nebo také lokše, jsou pečené placky z vařených brambor. Lokše se jim říká především na Slovensku, ale toto označení můžete slyšet i v některých místech na Moravě. Jde o nejobyčejnější jídlo, které je snadné na přípravu, tudíž ho zvládne opravdu každý.
Bramborové placky s největší pravděpodobností pocházejí ze sedmdesátých let 18. století, tedy z období, kdy se u nás začaly pěstovat brambory. Na trůnu seděla Marie Terezie, díky níž se placky rozšířily i do jiných zemí Koruny české.
Kromě bramborových se samozřejmě připravovala i celá řada jiných placek. Mezi oblíbené patřily žitné, otrubové, medové, kukuřičné či pšeničné placky. Jednalo se o takový nekynutý chleba, který zasytil i těžce pracující muže.
Dnes se v podstatě vaří už jen placky bramborové. Ty jsou velmi chutné, měkké, vláčné a snadné.